De informateurs hebben hun eindrapport aangeboden aan de fracties van GroenLinks, STIP en D66. (v.l.n.r: Michelle Corten, Pieter Guldemond, Wim Bot, Christine Bel en Frank van Vliet)
De informateurs hebben hun eindrapport aangeboden aan de fracties van GroenLinks, STIP en D66. (v.l.n.r: Michelle Corten, Pieter Guldemond, Wim Bot, Christine Bel en Frank van Vliet) Foto:

Nieuw advies van informateurs voor coalitie

De Delftse informateurs Wim Bot en Pieter Guldemond hebben donderdagavond hun verslag uitgebracht van de verkenning die ze hebben uitgevoerd, op weg naar een nieuwe coalitie voor Delft. Op basis van de opdracht zien de informateurs een coalitie van GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA als meest kansrijk.

De informateurs hebben vorige week opdracht gekregen van de fracties van GroenLinks, STIP en D66 voor een tweede informatieronde. De opdracht was om een advies te geven welke partijen samen een coalitie kunnen vormen die recht doet aan de verkiezingsuitslag en kan rekenen op een breed draagvlak, zowel in de stad als in de gemeenteraad.

Bevindingen
De informateurs hebben met alle tien fracties positieve gesprekken gevoerd. In de gesprekken is ingegaan op beleidsinhoud en op de samenwerking van fracties in mogelijke coalities. In hun verkenning is voor de informateurs duidelijk geworden dat een coalitie gevormd door de fracties van GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA het meest kansrijk is. Niet alleen wordt deze coalitie het vaakst aangedragen als een voorkeurscoalitie, maar bovendien worden VVD en PvdA individueel het vaakst genoemd als mogelijke coalitiepartners. Alle andere coalitiemogelijkheden konden niet rekenen op de instemming van alle potentiƫle coalitiepartners.

In gesprek
De fracties van GroenLinks, STIP, D66, VVD en PvdA hebben aangegeven met elkaar in gesprek te gaan over dit coalitievoorstel. De vijf fracties hebben uitgesproken dat ze voldoende inhoudelijke raakvlakken zien voor een succesvolle samenwerking. De partijen vinden elkaar onder meer als het gaat om de inzet op duurzaamheid, aandacht voor (fiets)mobiliteit, een preventieve aanpak in het sociaal domein en het voortzetten van het financieel herstel van de stad.