Afbeelding
Foto:

'Blij met toeristen, 2018 wordt vast net zo leuk als 2017'

Het is niet zo vreemd om te raden waarom Hotel de Emauspoort populair is bij toeristen. Gelegen op één van de meest karakteristieke plekjes van Delft en gevestigd in een monumentaal historisch pand.
Of eigenlijk panden, want De Emauspoort bestaat uit meerdere huizen die tot één hotel verbouwd zijn. "Deze panden zijn meer dan 400 jaar oud", vertelt Jeroen. Ze zijn niet alleen Rijksmonument, maar ook beschermd stadsgezicht." Dat maakt het voor een ondernemer niet altijd eenvoudig; er zijn veel regels waar je je aan moet houden, maar daar staat dan ook weer veel tegenover: "dit is een gebouw met geschiedenis. Daar komen mensen voor."
Het was de overgrootvader van Jeroen die hier in 1922 met een patisserie begon.
Het ondernemersstokje werd 3 generaties doorgegeven. "In 1994 begonnen mijn ouders en ik met twee hotelkamers en dat is uitgegroeid tot 24 hotelkamers en 2 woonwagens. Inmiddels zijn mijn ouders gestopt en runnen we het hotel al weer 10 jaar samen.
Naast zakelijke gasten ontvangen wij hier vooral toeristen." "De aantrekkingskracht van ons hotel zit niet alleen in de locatie", voegt Dees er aan toe. "Het zit ook in de gastvrijheid. In de sfeer. We zijn echt een familiehotel. We spreken alle gasten persoonlijk, brengen ze naar de kamer, adviseren hen over hun verblijf en doen onze uiterste best om er voor te zorgen dat ze het hier naar hun zin hebben." De beloning is een reeds jarenlange nummer 1 positie op Tripadvisor en een 9.1 score bij Booking.com

Directe omgeving bij hotel o zo belangrijk.
Voor De Emauspoort is 2017 voorbij gevlogen. "In het voorjaar hebben we de hele ontbijtruimte opgeknapt, het nieuwe ontbijtbuffet voldoet aan de huidige eisen HACCP. Onze kamers houden we voortdurend bij. Net zo belangrijk is de omgeving van het hotel, die moet ook netjes en schoon blijven."
Een opsteker dit jaar voor Jeroen is de aankondiging door de gemeente Delft dat er nu eindelijk een leuning op de Vrouwe van Rijnsburgerbrug tegenover het hotel wordt gemaakt. "Daar ben ik bijna drie jaar mee bezig geweest."
Ook werken wij samen met 3 andere hotels om kennis en hotelzaken te delen (CentrumHotelsDelft).

Op en neer
Qua bezoekersaantallen was 2017 een prima jaar. "Natuurlijk gaat het altijd op en neer, maar van Pasen tot eind november hebben we het druk gehad. Vaak heel druk, vooral in de weekenden." Jeroen en Dees merken dat het toerisme naar Delft nog steeds groeit.
Waar komt die groei vandaan? "Toeristen komen hier in de eerste plaats naartoe voor de stad zelf: het historische stadscentrum, de Nieuwe Kerk, de Markt..." Ook typische Delftse attracties zoals het Delfts Blauw zijn een publiekstrekker: "Delfts Blauw is de laatste jaren weer super hip." Daarnaast komen mensen ook voor de geschiedenis. Willem van Oranje, de VOC, maar zeker ook de Delftse schilders.
"Er zijn plannen om 2018 het Pieter de Hoogh jaar te maken", aldus Jeroen. Een iets minder bekende schilder dan Vermeer, maar zeker ook populair. Wij hebben hier ook een Pieter de Hoogh kamer en als het themajaar inderdaad doorgaat gaan we daar natuurlijk zeker iets mee doen."
Wat ook publiek trekt zijn de festivals en evenementen in Delft. "Dat begint in februari met het Blues Festival, maar ook het Jazzfestival en Lichtjesavond zijn populair", aldus Dees.
Risico
Dat Delft actief het toerisme stimuleert juichen de hoteliers toe. Toch zijn er ook zorgen over de toekomst. "Groei is mooi, maar niet oneindig. Amsterdamse taferelen en discussies over de 'rolkofferterreur' zien we liever niet in Delft." Toch loert dat gevaar wel.
Naast een toename van hotels in Delft zien Jeroen en Dees in de buurt een toename van Airbnb: "Dat is valse concurrentie, vinden de twee ondernemers: "Wij moeten aan allerlei regels voldoen, terwijl er voor Airbnb's nauwelijks regels gelden. Daarnaast moet je je afvragen hoe druk je het in de stad wilt hebben: De eerste vrijgezellenparty's zoals we die uit de hoofdstad kennen zijn hier al gesignaleerd. Dat geeft meer drukte en ook een andere sfeer in de binnenstad. Laat Delft vooral een lieve, veilige stad blijven."
Jeroen en Dees werken niet alleen in de binnenstad, ze wonen er ook en ervaren dus de gevolgen van grote drukte aan den lijve. "Het klinkt misschien vreemd uit de mond van mensen die hun brood in het toerisme verdienen, maar ongebreidelde groei is niet goed, niet voor de stad, ook niet voor ons. Je moet op een gegeven moment ook gewoon tevreden zijn met wat je hebt. Wij doen dit werk niet om ten koste van alles rijk te worden, maar omdat we het leuk vinden en er blij van worden."

Lief voor elkaar en voor de stad
En met deze wijsheid wensen Jeroen en Dees van De Emauspoort alle Delftenaren een gelukkig nieuwjaar: "Wees lief voor elkaar. Heb respect voor elkaar en voor de stad. Hou het leuk, en hou het schoon!" En hun eigen plannen voor 2018? "Gewoon lekker doorgaan en ons aanpassen aan de tijd. De jongste generatie, onze zoon Jip, is pas acht, maar die staat al in de startblokken!"

Afbeelding