Op de kruising Mekelweg en Jaffalaan fietsen dusdanig veel fietsers dat verkeersregelaars nodig zijn om verkeer in goede banen te leiden. Voor auto's is er vaak geen doorkomen aan. (foto: Koos Bommelé)
Op de kruising Mekelweg en Jaffalaan fietsen dusdanig veel fietsers dat verkeersregelaars nodig zijn om verkeer in goede banen te leiden. Voor auto's is er vaak geen doorkomen aan. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Leeghwaterstraat wordt belangrijke fietsverbinding

DELFT – De Leeghwaterstraat gaat komende maand op de schop. Deze straat moet een belangrijke fietsverbinding op de TU Campus worden. Het is één van de maatregelen om problemen met toenemend fietsverkeer in dit stuk stad een halt toe te roepen.

Door: Jesper Neeleman

Het College van B en W heeft de gemeenteraad dinsdag laten weten hoe het de verkeersproblemen rond de TU wil oplossen. Grootste pijnpunt is de kruising van de Jaffalaan en Mekelweg. Hier fietsen dagelijks 12.000 tot 14.000 studenten voorbij. Dat zijn zó veel studenten dat automobilisten hier gemiddeld zeven-en-een-halve minuut op hun beurt moeten wachten. Dat is het gemiddelde. Want in het drukste kwartier, tussen half negen en kwart voor negen 's morgens, passeert er elke seconde een fietsers. Voor automobilisten is er dan geen doorkomen aan.

Fietsfile
De fietsoversteek Jaffalaan-Mekelweg heeft de twijfelachtige eer één van de eerste fietsfiles in Nederland te zijn. Afgelopen twee jaar werden hier dagelijks twee verkeersregelaars ingezet. Dat helpt enigszins, maar het kost geld. En ze kunnen daar niet voor altijd blijven, vinden gemeente en TU Delft. Daarbij komt dat het aantal studenten in Delft komende vijf jaar nog eens met 3000 tot 5000 toeneemt tot 25.000. Dus hebben Delft en de TU de koppen bij elkaar gestoken, het probleem onderzocht en oplossingen in kaart gebracht (zie het artikel 'Een probleem, meerdere oplossingen' op pagina 3). Grote doel is om fietsverkeer veel meer te spreiden. Daarbij gaat de Leeghwaterstraat, nu nog een onbeduidende en onbekende tussendoor-route die evenwijdig loopt aan de Mekelweg, belangrijk worden. Alle maatregelen bij elkaar kosten bijna 2,9 miljoen euro. Delft en de TU nemen beide 392.000 euro daarvan voor hun rekening, de rest wordt betaald door het rijk en de metropoolregio.
Erik van Hunnik, voorzitter van bewonersvereniging TU Noord, is blij dat het probleem serieus wordt genomen en oplossingen in aantocht zijn. "Het staat daar al jaren vast en het wordt steeds drukker", geeft Van Hunnik aan. Elke extra fietsroute helpt, want hiermee wordt het fietsverkeer meer gespreid. "Maar het wordt pas echt effectief als de Gelatinebrug er is." Delft wil dolgraag zo'n nieuwe brug, die de kades ter hoogte van Lijm & Cultuur en de Praxis verbindt, maar de komst ervan is nog niet zeker. Ook Van Hunnik ziet graag dat die brug spoedig wordt aangelegd. "Want momenteel gaat alles over de Abtswoudsebrug." Gevolg daarvan is dat het verderop deze route richting de TU, ook ter hoogte van de Rotterdamseweg en de Julianalaan, soms te druk is. Delft verwacht dat toenemend fietsverkeer komende jaren op meer plekken tot problemen gaat leiden. Afgelopen donderdag blijkt, bij het maken van de foto, waar je bij 'problemen' aan kunt denken. Een ambulance moet noodgedwongen geduldig wachten tot de continue stroom fietsers ophoudt. Geen fietser denkt eraan de hulpdienst even voor te laten gaan. Ze hebben en nemen voorrang.

'Goed idee'
Marien Vermeer van de Fietsersbond Delft vindt het een goed idee om de Leeghwaterstraat om te dopen tot hoofdfietsroute. "Want er moet iets gebeuren. Dat roepen we al tijden", zegt Vermeer. "We hebben de gemeente geadviseerd om één route zo belangrijk te maken dat de andere minder belast wordt. Dat gaat nu gebeuren. Dit gaat veel lucht geven op de kruising Jaffalaan en Mekelweg." Of het genoeg lucht is om alle problemen op te lossen? Vermeer vreest van niet. Ook hij pleit voor de komst van een Gelatinebrug. Gemeente Delft laat desgevraagd weten met verschillende partijen in gesprek te zijn over de Gelatinebrug. Wanneer deze wordt gerealiseerd, valt dus niet te zeggen.
De Fietsersbond zal een vinger aan de pols blijven houden. "Steeds meer mensen kiezen voor de fiets", vervolgt Vermeer. "Dat is een enorme winst voor het milieu en mensen blijven langer fit. Maar het betekent wèl dat we de capaciteit van fietspaden in de toekomst moeten uitbreiden. En wat dat betreft vallen er in Delft nog wel wat slagen te maken."