Maria van der Salm wordt na de finish beloond met een high five en een medaille. Carine Beukers (rechts) viert de prestatie met haar mee. Op de achtergrond een groepje medewerkers, die de deelnemers bij aankomst op een daverend applaus trakteren. (foto: Jesper Neeleman)
Maria van der Salm wordt na de finish beloond met een high five en een medaille. Carine Beukers (rechts) viert de prestatie met haar mee. Op de achtergrond een groepje medewerkers, die de deelnemers bij aankomst op een daverend applaus trakteren. (foto: Jesper Neeleman) Foto: Jesper Neeleman

Patiënten Reinier de Graaf komen in beweging
tijdens hun eigen Eflstedentocht

DELFT - Patiënten van het Reinier de Graaf Gasthuis beleefden afgelopen donderdag hun eigen Elfstedentocht. Ze slenterden door de gangen van het Delftse ziekenhuis op jacht naar de elf stempels.

Een deel van het ziekenhuis was omgetoverd tot een klein stukje Friesland. Zelfs een kraam met erwtensoep en warme chocolademelk ontbrak niet. Directievoorzitter Carine Hilders had de eer het startschot te geven. "Het is heel belangrijk een beetje in beweging te blijven", zei Hilders daarvoor. "We willen hier de beste zorg voor patiënten. Beweging en voeding zijn daarbij belangrijk, maar we moeten ook wel lol hebben en lachen, zodat jullie een prettig verblijf hebben."
Daarna gaan de deelnemers met zichtbaar plezier van start. Sommigen lopen zelfstandig, anderen met een rollator, weer anderen laten zich duwen in hun rolstoel. De één oogt kwiek, anderen slepen moeizaam infusen met zich mee.
Ergotherapeut en organisator Maaike Philippo kijkt tevreden toe. "We willen hiermee laten zien dat bewegen leuk en nuttig is", vertelt ze. "Patiënten liggen vaak veel meer op bed dan noodzakelijk is." Dat kan gevolgen hebben, zoals doorligwonden, longproblemen en afnemende spiermassa. "Dus willen we ze uit bed krijgen, zodat ze gezonden het ziekenhuis uit kunnen", stelt Philippo. Uit steeds meer onderzoeken blijkt hoe belangrijk beweging is, zeker ook voor patiënten. Het is echter ondoenlijk om dagelijks een alternatieve Elfstedentocht in de ziekenhuisgangen te organiseren. Het ziekenhuis begint eind maart, begin april daarom met een proef waarbij patiënten met hun smartphone door het ziekenhuis kunnen wandelen. Onderweg kunnen zij dan op bepaalde punten in hun scherm allerlei bijzonderheden zien en ontdekken. "Een soort interactieve looproute door het ziekenhuis", legt Philippo uit. "Want zo'n Elfstedentocht als vandaag is leuk, maar het lost het probleem niet helemaal op. Dus gaan we proefdraaien en kijken of we hiermee patiënten in beweging krijgen."
Voormalig tomaat- en slakweker W. Vollebregt is ondertussen gefinisht. Of het zwaar was, zo'n Elfstedentocht? "Ach, het stelt niks voor", antwoordt de 83-jarige Westlander. "Maar ik vind het hartstikke leuk. Als ze zoiets als dit organiseren, doe ik graag mee." Hij weet niet precies waarom hij nou in het ziekenhuis ligt. Of loopt. Wel dat hij vorige week in eigen huis opeens gestrekt in de gang lag. "Ik was echt helemaal krachteloos." Vandaag heeft hij z'n elf stempels. "Dus het herstel is er."
Maria van der Zalm bivakkeert al drie weken in het ziekenhuis. De 83-jarige COPD-patiënt vindt het geweldig dat er een Elfstedentocht is georganiseerd. "Fantastisch", oordeelt ze. "Dit is, als je al even in het ziekenhuis verblijft, echt een uitje." Ze heeft de tocht der tochten in een rolstoel afgelegd en daarna een kop erwtensoep op. Straks gaat ze ook nog een stukje proberen te lopen. Samen met fysiotherapeut Carine Beukers, die haar al drie weken begeleid. "Ze is een hele gemotiveerde dame", zegt Beukers over Maria van der Zalm. En dat is goed. "Want zeker voor longpatiënten is het belangrijk om goed te bewegen. Dat dit vandaag op deze bijzondere manier kan, is natuurlijk hartstikke leuk."