Van links naar rechts, Miranda Driessen, Truus Engelen, Mien Engelen van der Velden, op schoot Louisa van Velzen en Els van Asten.
Van links naar rechts, Miranda Driessen, Truus Engelen, Mien Engelen van der Velden, op schoot Louisa van Velzen en Els van Asten.

Vijf generaties vrouwen toen en vijf generaties nu

DELFT – De geschiedenis herhaalt zich binnen één echte Delftse familie. Ze stonden 25 jaar geleden met vijf generaties vrouwen op de foto in de krant. Vandaag is dat weer het geval.

Inmiddels is wel het één en ander veranderd. De betovergrootmoeder van weleer, Mien Engelen van der Velden, is niet meer. Ze overleed op 92-jarige leeftijd. Stukken tragischer was het overlijden van Inge, het jongere zusje van de de baby op de oude foto. Zij overleed op 15-jarige leeftijd aan cystic fibrosis, beter bekend als taaislijmziekte. Dit was voor de ouders en andere familieleden een heftige gebeurtenis. "Ze stond zo goed in het leven. Ze had het nooit over haar eigen ziekte", vertelt Inge Driessen, die niet op de foto's staat, maar namens de familie het bijbehorende verhaal vertelt. "Ze was een prachtig mensje. Haar overlijden heeft de familie wel wat gedaan, ja." Ze overleed op Eerste Kerstdag, haar uitvaart was op Oudjaarsdag. De feestdagen zijn voor de familie sindsdien niet meer hetzelfde. Gelukkig ontstond er ook nieuw leven. Op 8 oktober 2016 werd de jongste telg in de familie geboren: Inge, door de moeder vernoemd naar haar overleden zusje. Zodoende is er voor de derde keer een kleine Inge in de familie. De huidige betovergrootmoeder Truus Engelen (89) is een echte Delftenaar. Ze groeide op in de C. Fockstraat, binnen een groot gezin met negen kinderen. Momenteel woont ze in Die Buytenweye, een verzorgingshuis waar ook de betovergrootmoeder op de oude foto haar laatste dagen sleet. "Ik weet nog goed dat het altijd heel gezellig was als we daar bij m'n overgrootoma en –opa op bezoek gingen", vertelt Inge Driessen. "Tijdens verjaardagen werden zeemansliederen gezongen en iedereen zong uit volle borst mee. Wc-borstels werden als microfoon gebruikt. Alles werd gebruikt om het nóg gezelliger te maken." Momenteel komt de familie nog eens in de vijf jaar bijeen voor een grote reünie. Zonder wc-borstels, maar nog altijd gezellig.

Van links naar rechts: Miranda Driessen, Truus Engelen, op schoot baby Inge, daarnaast Louisa van Velzen en Els van Asten. (foto: Kelsy van Velzen)