Afbeelding
Foto: Jesper Neeleman

Anneke Bitter

Anneke Bitter (57) is voorzitter van de 121 jaar oude IJsvereniging Voorwaarts Delfgauw. Op hun ijsbaan in Delfgauw kon afgelopen tijd steeds nèt niet worden geschaatst.

1. Waarom wilde je bij jullie ijsbaan worden gefotografeerd?
"Omdat dit de plek bij uitstek is om mij als voorzitter van de vereniging te fotograferen. De ijsperiode is in Nederland nu volop aan de gang. We hadden hier nu dolgraag open geweest, maar dat zat er helaas niet in."

2. Hoe kijk je terug op de afgelopen twee weken?
"Het was best spannend. Sinds er berichten waren dat het zou gaan vriezen, zijn we met het bestuur in opperste staat van paraatheid. We zijn meteen bijeen gekomen, hebben schema's gemaakt en afgestemd wie wat doet. We zijn er helemaal klaar voor. Het enige dat ontbreekt is voldoende ijs. Vanmorgen (maandagmorgen, red.) lag er 4,8 centimeter, terwijl we echt 6 centimeter nodig hebben. Dán is het pas verantwoord om het met grote aantallen op te gaan."

3. In hoeverre heeft de vorst je leven afgelopen tijd beïnvloed?
"Met bestuursleden van IJsvereniging Voorwaarts hebben we een groeps-app waarmee we steeds contact hebben met elkaar. Verder hou ik continu de weerberichten in de gaten. Daar sta ik mee op en ik ga ermee naar bed."

4. Vorig weekend werd al op veel plekken geschaatst. Hoe frustrerend dat er op jullie ijsbaan dan niet kan worden geschaatst?
"Dat is natuurlijk niet leuk. daar ben ik ook verdrietig om, ja. Maar het is een goede beslissing geweest om het niet te doen. Je bent toch verantwoordelijk voor de leden die dan het ijs op gaan."

5. Wat heb je met schaatsen?
"Vroeger in m'n jeugd in Wassenaar heb ik veel geschaatst. Door de polder, of naar Leiden en Den Haag. Dat deed ik op kunstschaatsen. Ik had ook wel noren gewild, maar we hadden niet zo veel geld. Mijn man Gerard Bitter zit in het bestuur van IJsvereniging Voorwaarts en ik stond hier zodoende altijd achter de bar. De sfeer is hier zó gezellig."

6. Wat is bijzonder aan jullie vereniging?
"De saamhorigheid binnen het bestuur. We zijn een goed team. De mannen houden zich vooral bezig met het ijs, het vegen en het meten van het ijs. De vrouwen doen meer vrouwelijke taken."

7. Als ik burgemeester was, dan...
"zou ik me er hard voor maken dat Delft een leuke en bruisende binnenstad heeft. Winkelen in Delft is heel gezellig, maar het gaat wat de leegstand van panden betreft wat achteruit. Ik zou me er hard voor maken dat winkeliers beter uit de voeten kunnen. Ik denk overigens dat Delft nu een hele goede burgemeester heeft."

8. Waar hou je je, naast de ijsvereniging, verder mee bezig?
"Met het bedrijf dat ik samen met mijn man heb: Bitter B.V. Verder hebben we drie kinderen, waarvan de jongste binnenkort de deur uit gaat. Een half jaar geleden ben ik oma geworden. We gaan graag op reis naar Zuid-Afrika en verder vind ik het leuk om me in Pijnacker-Nootdorp in te zetten voor De Zonnebloem."

9. Gaan we deze winter nog schaatsen op jullie ijsbaan?
"Ja, we zijn positief. De wil is 110 procent en we hebben nog alle tijd. Wij zijn er in elk geval klaar voor en hopen echt dat het, voor het eerst sinds 2013, weer gaat gebeuren."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Het is momenteel zeer onrustig in de wereld en mensen worden steeds harder. Als iedereen die dit leest iets meer voor een ander klaar staat en we allemaal iets aardiger doen tegen elkaar, dan kunnen we hier samen in onze eigen omgeving een voorbeeld zijn voor een betere wereld."