Jaap Meijer zet zijn werkzaamheden bij Vitesse Delft na vijfendertig jaar op een wat lager pitje.
Jaap Meijer zet zijn werkzaamheden bij Vitesse Delft na vijfendertig jaar op een wat lager pitje. "Toen de burgemeester mijn bezigheden opsomde, werd ik daar best een beetje stil van." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Jaap Meijer krijgt de waardering die hij verdient

DELFT - De nieuwjaarsreceptie van Vitesse Delft had voor Jaap Meijer een heel speciaal tintje. Burgemeester Van Bijsterveldt speldde de supervrijwilliger een lintje op.

Voor Meijer, die normaal gesproken het liefst op de achtergrond blijft, was dit een grote verrassing. "Ik was 's middags bij KMD geweest om een oefenwedstrijd van het eerste te bekijken. Toen ik bij de club was aangekomen, liepen mijn vrouw en kinderen binnen. Frank Hopstaken begon met zijn nieuwjaarsspeech, waarin ik werd bedankt voor mijn bewezen diensten, want ik had de portefeuille voetbaltechnische zaken neergelegd. Als dank voor alles wat ik door de jaren heen heb gedaan kreeg ik een prachtige golftas."
Maar dat was nog niet alles. "Even later begon burgemeester Van Bijsterveldt met een speech die over mij bleek te gaan. Vervolgens speldde zij me in naam van de Koning het lintje op en werd mijn vrouw in het zonnetje gezet. Op dat moment waren mijn vrouw en ik beide geëmotioneerd, want het is een erkenning voor vijfendertig jaar aan vrijwilligerswerk die voorbij zijn gevlogen en waar ik, vrijwilliger eigen, ook thuis de grens meer dan ooit heb opgezocht."
Meijer is een échte Vitesse-man, ondanks dat hij bij DHC begon met voetballen. "Na een aantal jaren daar ben ik naar BEC gegaan, waar ik uiteindelijk de jeugd ben gaan trainen en met Aad Blom het jeugdbestuur vormde. Toen ik het daar niet meer zo naar mijn zin had, ging ik met mijn zwagers in een vriendenelftal bij Vitesse Delft spelen."
En dat bleef niet onopgemerkt. "Mijn kinderen gingen er voetballen en er werd me gevraagd om jeugdvoorzitter te worden. Daarvoor moest ik eerst natuurlijk wel door de ballotage bij Jan Mensert, Pieter van Veen en Henny Jansen. Dat lukte, blijkbaar wisten ze dat we het bij BEC niet verkeerd hadden gedaan."
Het was slechts het begin van een aaneenschakeling van activiteiten, waarvan Meijer zelf, toen Van Bijsterveldt ze opsomde, ook even stil werd. "Ik heb er zelf niet zo bij stilgestaan, deed het voor de club en omdat ik het leuk vond."
Een voorbeeld daarvan was de realisatie van sportpark Tanthof-Zuid, waarvan Meijer nog steeds voorzitter is van de exploiterende stichting. "Als jeugdvoorzitter ging ik in gesprek met de gemeente en kaartte ik aan dat het raar was dat een vereniging als de onze een fysiek gescheiden jeugd- en seniorenafdeling had. Uiteindelijk gingen we actie voeren en ging de gemeente erin mee, ook omdat ze de sportparken wilden privatiseren. Uiteindelijk kwamen zij met het idee om SEP en KFC erbij te betrekken en hebben we met een fantastische groep mensen een prachtig complex neergezet. Daar ben ik best trots op."
Ten tijde van de opening was Meijer zelfs voorzitter van Vitesse Delft. "Dat heb ik een aantal jaar gedaan, totdat ik de ziekte van Pfeiffer kreeg. Toen heb ik gevraagd of Niek Praagman me wilde opvolgen. Erna ben ik nog bestuurslid algemene zaken geweest en sinds kort, na vijf jaar technische zaken, vond ik het mooi geweest. Wel ben ik toegetreden tot het bestuur van de Sportraad van Delft en ben ik aangebleven als voorzitter van de stichting die de exploitatie van het sportpark op zich neemt."

Stapje terug
Meijer doet dus een stapje terug. "En dat is soms best moeilijk, maar ik moet zorgen dat ik mijn opvolger, Frits Gronsveld niet voor de voeten loop. Ik heb een prachtige tijd bij Vitesse gehad en ben nog vaak op de club te vinden voor hand- en spandiensten, maar vooral op de achtergrond. De hoogtepunten voor mij waren de realisatie van het sportpark, de realisatie van een sporthal met een eigen stichting waarvan ik een aantal jaar voorzitter ben geweest en op sportief gebied het kampioenschap van twee seizoenen geleden."