Harry Hes struint de hele provincie door om de Hart & Vaatgroep te promoten.
Harry Hes struint de hele provincie door om de Hart & Vaatgroep te promoten. Foto:

Hart- & Vaatgroep is hard op zoek naar hartpatiënten

DELFT – Meer dan een miljoen Nederlanders kampen met hart- en vaatziekten, maar slechts 6000 van hen zijn van de Hart & Vaatgroep. Dat mogen er best wat meer worden, vindt de 68-jarige Pijnackernaar Harry Hes.

Dus rijdt hij regelmatig met een wagen vol promotiemateriaal door Zuid-Holland. Overal waar hij kan, promoot hij de Hart & Vaatgroep, een club die onder de paraplu zit van de meer bekende Hartstichting. Hes, zelf hartpatiënt, stuitte bij controle van zijn pacemaker eens op een folder van de Hart & Vaatgroep. Samen met zijn vrouw bezocht hij het hart- en vaatcafé, één van de activiteiten van de patiëntenvereniging. Hes werd lid. Toen hij hoorde dat de afdeling Zuid-Holland vrijwilligers zocht, meldde hij zich aan. Nu is hij stand- en depothouder en puilt z'n garage uit van de promotiematerialen. "Hele interessante folders", vertelt Hes. "Als mensen er eentje willen, maak ik meestal meteen een praatje met ze. Dan hoop ik dat ze, voort slechts 20 euro per maand, lid willen worden." Harry Hes is vaak samen met Gaby Lamie op stap. Zij zet zich al langere tijd voor de Hart & Vaatgroep in. Het gaat goed met die groep, vertelt ze. "Maar het ledenaantal mag nog wel wat groeien", vindt Lamie. "Landelijk hebben we 6000 leden, waarvan 1200 in Zuid-Holland. We willen graag groeien." Om dit bereiken sloofden de vrijwilligers in onze provincie zich afgelopen half jaar flink uit. Het aantal vrijwilligers steeg in een jaar van twaalf naar veertig, ze organiseerden succesvolle hart- & vaatcafés en waren van de partij op informatiebijeenkomsten in bijvoorbeeld ziekenhuizen. "We hebben daar veel contacten gelegd en positieve en dankbare reacties van de mensen gekregen." Toch zijn er in Nederland nog zeker 994.000 hart- en vaatpatiënten geen lid van de Hart & Vaatgroep. Dat komt, denken Harry Hes en Gaby Lamie, doordat zij zich geen patiënt voelen. "Mede doordat de behandelmethoden tegenwoordig zo goed zijn", denkt Hes. Zelfs na flinke ingrepen mogen patiënten soms dezelfde dag nog naar huis. "Dan worden ze gedotterd, mogen ze kort daarop weer naar huis en gaan ze weer over tot de orde van de dag", weet Lamie.
Toch is het volgens de twee wel degelijk goed om je bij de groep aan te sluiten en vooral te accepteren dat je patiënt bent. Vooral dat laatste is belangrijk, weet Hes uit ervaring. "Acceptatie geeft je rust. Doordat ik dat accepteerde, had ik geen angst meer. Ik ging zelfs fluitend de operatietafel op. Een grote groep patiënten accepteert het echt niet. Die slikken twintig pillen per dag, maar beschouwen zich niet als patiënt. Wij bieden u een stukje ondersteuning bij het leven met een aandoening en we helpen graag. Weten wat je mankeert is belangrijk, maar hoe ermee om te gaan in het dagelijks leven is niet minder belangrijk.??We hebben een nieuwsbrief en op onze website www.hartenvaatgroep.nl staan alle activiteiten vermeld. Neem gerust eens een kijkje."