De Buitenwatersloot, twee uur voordat het Varend Corso vorige keer voorbijkwam. De organisatie van de walactiviteiten vreest dat het hier op vrijdag beduidend rustiger zal zijn.
De Buitenwatersloot, twee uur voordat het Varend Corso vorige keer voorbijkwam. De organisatie van de walactiviteiten vreest dat het hier op vrijdag beduidend rustiger zal zijn. Foto: Jesper Neeleman

Verdeelde reacties over route Varend Corso

DELFT – Het Varend Corso doet dit jaar ook Den Haag aan, dus is de route flink op de schop gegaan. Gevolg voor Delft is dat het corso niet meer op zondag, maar op vrijdagavond en zaterdagmiddag door Delft vaart.

Door: Jesper Neeleman

Daarmee komt een einde aan een jarenlange traditie waarin de bonte stoet van boten steevast op zondagmiddag door Delft vaarde. In het Westland is veel ophef ontstaan over de koerswijziging. Hier is het corso vooral op zondag te zien en daar is menig Westlander niet gelukkig mee. Tegelijkertijd zijn er juist Delftenaren die de zondag maar wat graag terug willen.
Zoals Betty Koene, één van de organisatoren van het feest op de Buitenwatersloot. Hier was het afgelopen keer voor het eerst in jaren weer een middag lang één groot feest, met volle kades en allerlei activiteiten. In augustus vaart het Varend Corso hier alleen nog op vrijdag rond etenstijd voorbij. "Ik vind dit ontzettend jammer", reageert Koene. "Het was hier op de zondag altijd hartstikke druk en gezellig. Dat begon 's morgens al. Er kwamen op zondag altijd veel bezoekers uit het Westland naar Delft." Vrijdagmiddag zullen veel mensen gewoon moeten werken, verwacht Koene. "En het is nog te bezien of ze er vrij voor nemen. Bovendien moeten we nog maar afwachten of alle mensen en ondernemers, die hier op zondag iets organiseerden, dat ook op vrijdagavond willen doen."
Het bestuur van het Varend Corso zag zich genoodzaakt het programma op de schop te gooien. De reden: ook Den Haag wordt dit jaar aangedaan. "De toevoeging van Den Haag, een stad met meer dan een half miljoen inwoners, is een welkome impuls voor de stoet", zegt corsovoorzitter Pleun van der Ende. "Het zorgt voor extra bekendheid en promotie. Al was het wel een hele puzzel om uiteindelijk tot de definitieve route te komen."
Henriëtte Welle Donkers, die al jarenlang walactiviteiten aan de Hooikade organiseert, vindt het een begrijpelijke keuze. "Ik ben er voorstander van dat de route wordt uitgebreid", reageert ze. "Het is begrijpelijk dat je dan, omdat het in drie dagen plaatsvindt, de route wel moet omgooien." Ze vindt Den Haag een aanwinst voor het corso. "Andere jaren trok het evenement 500.00 bezoekers. Ik weet zeker dat het er nu meer worden." Of het Varend Corso ook in Delft drukker wordt bezocht, valt te bezien. "De zondag was natuurlijk een geweldig mooie dag", zegt Welle Donkers. "Veel mensen zijn vrij. Ik hoop van harte dat het ook op vrijdag zo wordt ervaren. Dat moeten we afwachten. Als het een mooie zomeravond is, kan zo'n corso op vrijdagavond weer een heel andere groep bezoekers trekken. Maar alles hangt af van de mensen die activiteiten rond het corso willen organiseren. Als zij ook dit jaar weer meedoen, weet ik zeker dat het in Delft weer een verschrikkelijk leuk feestje wordt."
Nachtburgemeester Leo Quack, die zich vorig jaar uitsloofde voor de deelname van de Delftse boot, betwijfelt of Delftse ondernemers ook dit jaar weer de knip willen trekken. "Veel Delftenaren zullen hier niet gelukkig mee zijn", zegt Quack. "We hadden op zondag veel profijt van het corso. Op zaterdag is het toch wel druk in de stad." Maar als de Delftse boot er weer komt, heeft de koerswijziging een groot voordeel, denkt Quack. "Dan kunnen we Delft mooi promoten in Den Haag." Youp Soulman, organisator van activiteiten aan de Scheepmakerij, ziet eveneens voor- en nadelen. "Of deze wijziging voordelig is voor de Delftse binnenstad vraag ik me af", reageert Soulman. "Maar een stukje innovatie is nooit weg."