Afbeelding
Foto:

Schilderen kan ook in de winter - en vaak met korting

Als verf begint te scheuren, schilferen en bladeren wordt het hoog tijd voor een nieuwe lik verf. De vraag is of dat ook nu, in het vochtige en koude jaargetijde, nog kan. Of moeten we wachten tot het zonnetje weer gaat schijnen en de temperaturen gaan stijgen?

Van opa, die zijn huis altijd strak in de lak had zitten, hebben we geleerd dat je nooit moet schilderen als het vriest en als het vochtig is.
Moeten we onze kwasten nu dan maar opbergen en wachten tot de dagen weer fors gaan lengen? Hoe zit het dan met professionele schilders? Die zie je toch in de winter in de weer? Je krijgt zelfs korting als je de winterschilder inhuurt. Dat winterschilderwerk zal toch niet van inferieure kwaliteit zijn?
Allemaal vragen die ons nopen naar de vakman te stappen. De gouden regel bij verfwerk in de koudere en nattere jaargetijden luidt: schilder niet bij vriesweer en bij een hoge luchtvochtigheid. Om helemaal op zeker te gaan in de winter is het aan te bevelen de droge ondergrond van nieuw verfwerk eerst te gronden. Gebruik desnoods een grondlak, gemengd in de uiteindelijke afwerkkleur, om vervolgens in het voorjaar definitief te gaan aflakken.
Het schilderen in huis kan natuurlijk altijd, of het nu zomer of winter is. Maar in de herfst en wintermaanden hebben we als handicap dat we door de kilte niet goed kunnen luchten.
Schilderen in de winter kan tegenwoordig uitstekend gedaan worden, dus als u wilt, dan kunt u het gehele jaar door een Betere Schilder inschakelen. Een winterschilder treft extra voorzieningen om het schilderwerk ook bij koude weersomstandigheden goed te kunnen uitvoeren.
Veel schilders geven in de winter een bepaalde korting, wat voordelig is voor uw portemonnee.
Met welk weer kan het beste worden geschilderd?
Uw huis laten schilderen, kan tegenwoordig bijna het gehele jaar door! Goed weer is ideaal voor een goed eindresultaat, maar bij een temperatuur tussen 1 en 25 graden, drogen veel moderne verfsoorten tegenwoordig uitstekend op.
Daarnaast zijn de luchtvochtigheid en de zon van invloed op de kwaliteit van het schilderwerk. Een schilder let daarom op:
-De zon; de schilder werkt "achter de zon aan", door te beginnen met het schilderwerk waar de zon die dag al geweest is. Schilderen in de volle zon zorgt dat verf opwarmt en het oplosmiddel in de verf te snel verdampt.
-De luchtvochtigheid; als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er condens (waterdamp) tussen de verflagen ontstaan.