Ergotherapeut Ilona Nieuwerf en zitspecialist Steef van der Kruit op Golfbaan Delfland, waar de workshop aanstaande dinsdag plaatsvindt.
Ergotherapeut Ilona Nieuwerf en zitspecialist Steef van der Kruit op Golfbaan Delfland, waar de workshop aanstaande dinsdag plaatsvindt. Foto: Jesper Neeleman

'Zitten is een blinde vlek in de zorg'

DELFT – Er is weinig dat we zo vaak doen en waar we zo weinig vanaf weten, als 'zitten'. Niet zelden leidt verkeerd zitten tot fysieke klachten. Zitspecialist Steef van der Kruit en Ergotherapeut Ilona Nieuwerf organiseren dinsdag 24 januari een workshop waarin zitproblematiek centraal staat.

De workshop is voor iedereen die meer wil weten over zitproblemen. Daar weten Steef van der Kruit van Zorgdrager en Ilona Nieuwerf van Ergotherapie Thuis in Delft nogal wat vanaf. Dagelijks werken zij met mensen die zitproblemen ervaren. "Helaas komen ze vaak pas bij ons als het al te laat is", zegt Nieuwerf. Terwijl zitproblemen zo makkelijk te voorkomen zijn. Je moet alleen wél weten hoe. "Zitten is het nieuwe roken", zegt Van der Kruit. "Tegenwoordig wordt vaak gezegd dat je niet mag zitten. Maar we zitten nu eenmaal de hele dag. Zelfs toen ik nog voetbalde, zat ik alleen maar."
De twee mikken met hun workshop op de doelgroep voor wie het nog niet te laat is. Daarom organiseren ze de bijeenkomst bij Golfbaan Delfland, waar dagelijks vele sportieve zestigers komen. "Ze voelen zich jong, maar veel lopen er voorover gebogen", merkt Van der Kruit op. Ze zijn niet van plan de bezoekers op een langdradig, medisch en belerend betoog te trakteren. Integendeel. "We willen juist interactie", zegt Nieuwerf. "Wat voor klachten hebben ze? Ter plekke kunnen we laten zien wat je hieraan kunt doen." Ze kunnen zichzelf hiermee een groot plezier doen. "Want dat derde dagdeel, dat je thuis zittend doormaakt; dat is de kwaliteit van leven", zegt Van der Kruit.
Desondanks is altijd opvallend weinig aandacht voor zitproblematiek. Het blijft deze twee deskundigen verbazen dat zelfs zorgverleners als fysiotherapeuten er soms nauwelijks kaas van hebben gegeten. Ook zij zijn dinsdag daarom van harte welkom om zich in dit onderwerp te verdiepen. "Zitten is een blinde vlek in de zorg."
De workshop is dinsdag om 19.00 uur bij Golfbaan Delfland aan de Abtsrechtseweg. De entree is gratis. Aanmelden is gewenst en kan via 015-2850549. Wie zich vooraf aanmeldt krijgt een gratis goodie-bag.