Ron de Voogd runt al 26 een kapperszaak in Den Hoorn, maar werd afgelopen najaar onaangenaam verrast door geruchten dat hij op heel andere wijze zijn geld zou verdienen.
Ron de Voogd runt al 26 een kapperszaak in Den Hoorn, maar werd afgelopen najaar onaangenaam verrast door geruchten dat hij op heel andere wijze zijn geld zou verdienen. Foto: Jesper Neeleman

Hoe een grap op WhatsApp het leven van Ron de Voogd overhoop gooide

DEN HOORN – Een uit de hand gelopen grap heeft ervoor gezorgd dat kapper Ron de Voogd een roerige tijd achter de rug heeft. Door een via WhatsApp verspreide mop dachten veel inwoners van Den Hoorn en Delft dat De Voogd was gearresteerd. Bijna elke dag mag hij uitleggen dat dit onzin is.

Door: Jesper Neeleman

Het was vorig jaar september toen Ron de Voogd voor het eerst over het valse gerucht vernam. "Toen was ik op een verjaardag. Vroeg iemand me opeens: 'Ben je alweer vrij? Je was toch opgepakt?'. En een week later hoorde ik het wéér."

Als een olievlek
De Voogd hoopte dat het wel over zou waaien, maar het tegendeel was waar. Het verhaal dat hij voor drugshandel was opgepakt, verspreidde zich als een olievlek door het dorp. En zoals vaker, als verhalen mondeling worden doorverteld, verandert het verhaal steeds weer een klein beetje. Dus werd er na een tijdje zelfs aan toegevoegd dat de Hoornse kapper vier auto's had en dat hij 's morgens om 07.00 uur thuis van z'n bed werd gelicht en werd gearresteerd door de politie. "Het verhaal is een eigen leven gaan leiden. M'n familie, en vaste klanten weten natuurlijk dat het onzin is. Maar nog altijd zijn er veel mensen die denken dat ik toch wel iets met drugshandel te maken zal hebben gehad. Waar rook is, is vuur, denken ze. Ik hoor er steeds meer mensen over."

Mop
Ron de Voogd heeft inmiddels achterhaald hoe het mis kon gaan. Hij pakt zijn telefoon erbij en laat de tekst van de bewuste mop zien, die door een politieagent in een groepsgesprek op WhatsApp met dorpsgenoten is gedeeld. Die mop gaat als volgt: 'Bij mij in de wijk was net een hoop politie. De kapper is opgepakt. Hij bleek te handelen in drugs en runde daarnaast nog een escortservice. Moet je nagaan hoe slecht je de mensen kent. Ik was al jaren een vaste klant. Heb nooit geweten dat hij kapper was.'

Niet persoonlijk
Ron de Voogd kan er niet om lachen. En ook de desbetreffende agent baalt van de ontstane situatie. De twee hebben elkaar inmiddels gesproken. "Hij vindt het erg lullig voor me. Uiteraard was het niet persoonlijk op mij gericht en had hij het ook niet verwacht dat dit zou gebeuren." Toch is het gebeurd. En de naam van Ron de Voogd, die al 26 jaar de gelijknamige kapperszaak in Den Hoorn runt, is besmet. Dat vindt hij nog veel erger dan de omzet die hij afgelopen maanden aanzienlijk zag dalen. "Maar dat hoeft van mij niet in je artikel. Ik wil niet het slachtoffer uithangen. Ik wil alleen maar duidelijkheid scheppen. Er is me wel geadviseerd om dit hele verhaal dood te zwijgen. Te hopen dat het wel overwaait. Maar het blijft maar doorsudderen. Ik wil iedereen duidelijk maken dat ik niks met drugs te maken heb. Het is best vermoeiend om dat bijna elke dag weer uit te moeten uitleggen. Daarom doe ik nu nog één keer in Delft op Zondag m'n verhaal. Dan heb ik er in elk geval alles aan gedaan om de mensen te vertellen hoe het ècht zit."