Het begint een standaard beeld te worden: fietsen die in de ondergrondse stalling buiten de rekken staan.
Het begint een standaard beeld te worden: fietsen die in de ondergrondse stalling buiten de rekken staan. Foto: Koos Bommelé

Delft heeft voorlopig meer fietsen dan stallingsplekken

DELFT – De fietsenstalling bij station Delft is vaak overvol. Fietsers zetten hun rijwiel noodgedwongen op de vreemdste plekken. NS en de Gemeente Delft zitten met de situatie in de maag. D66 en de Fietsersbond hopen dat er snel een oplossing komt.

Door: Jesper Neeleman

Die oplossing komt er deels en pas in 2017. Vanaf dan is er een nieuwe, 3000 plekken tellende, fietsenstalling aan de Coenderstraat. Reizigers zullen tot die tijd met geknepen billen richting het nieuwe station moeten fietsen. Maar zelfs als die nieuwe stalling er is, heeft Delft nog een chronisch tekort aan plekken. Uit prognoses blijkt dat het Delftse station behoefte heeft aan 13.000 stallingsplekken. De ondergrondse met 5000 plekken, de tijdelijke met 3000 plekken en de toekomstige met 3000 plekken, zullen bij elkaar nog niet eens voldoende zijn om in de fietsparkeerbehoefte te voorzien. D66 heeft het college daarom schriftelijke vragen gesteld over de 'onhoudbare situatie' in de stalling. "Het is wel echt een urgent probleem", vindt D66-raadslid Martina Huijsmans. "Geregeld staan er barricades aan fietsen." Wanneer de stalling vol is, sturen medewerkers van de Rijwielshop naderende fietsers terug. "Zonder verwijzing waar ze wèl naartoe moeten. Dat heb ik zelf ook meegemaakt. Werd ik weggestuurd op een mamafiets." NS-woordvoerder Inge Rijgersberg weet niet hoe vaak de stalling al afgesloten werd. "We weten dat 'ie regelmatig vol staat en dat er een tekort is. Daarom heeft de gemeente op het voorplein al een tijdelijke stalling gemaakt. Daarin zoekt men even de oplossing." Rijgersberg zegt dat de NS, bij de opening van het station, al wist dat de ondergrondse stalling niet toereikend was. "Er wordt met smart gewacht op de nieuwe stalling." Tot die tijd is het even door de zure appel heen bijten. Wel zegt Rijgersberg dat NS beter toezicht wil gaan houden op reizigers die toch hun fiets in de volle stalling zetten. Marien Vermeer is voorzitter van de Fietsersbond afdeling Delft. "Zeker nu het nieuwe studentenjaar weer is begonnen, merk je dat alle stallingen rond het station overvol zijn", zegt Vermeer. "Het is een probleem. We moeten oppassen dat fietsers hun fiets straks niet zover van het station neerzetten dat het hele gebied een bende wordt." De Fietsersbond is hierover in overleg met de gemeente. "Maar behalve het zoeken naar geschikte plekken gaat het ook over geld. Delft is niet de rijkste gemeente." Geld of geen geld, er moet wat gebeuren, vindt Vermeer. "Ik ken mensen die maar niet meer met de fiets naar het station komen omdat er toch geen plek is. Zeker in het weekend is het crisis." Martina Huijsmans heeft op haar werk in Leiden een Delftse collega die tegenwoordig maar weer met de auto naar het werk komt. "Zo'n volle stalling geeft een verkeerde prikkel en dat is jammer." Het probleem kan deels worden opgelost, denkt D66, als fietsers hun fiets er de eerste 24 uur gratis mogen stallen en daarna moeten betalen. "De wethouder moet daarover nadenken en hierover met de NS in gesprek."