Afbeelding
Foto: Alphons de Wit

Simon Huisman

Simon Huisman (69) is secretaris van en zanger bij Christelijke Zangvereniging Prinsenstad Mannenkoor, dat afgelopen vrijdag in de Vierhovenkerk hopelijk niet het laatste grote concert gaf.

1. Waarom wilde je bij de Vierhovenkerk worden gefotografeerd?
"Omdat dit de plek is waar we al een kleine tien jaar elke dinsdagavond repeteren en waar we afgelopen vrijdagavond een groot concert hebben gegeven. Hopelijk is dat niet ons laatste concert geweest. Verder zing ik ook in de cantorij, het koor van deze kerk."

2. Hoe en wanneer ben je bij het Prinsenstad Mannenkoor terechtgekomen?
"Ik ben in 1978 in Delft komen wonen. Daar werd ik in de jaren tachtig lid van de cantorij van de Marcuskerk. Dirigent Jan Dik, die ook dirigent van het Prinsenstad Mannenkoor is, vroeg me of ik geen zin had om me bij dit koor aan te sluiten."

3. Is hij nog steeds dirigent?
"Ja, al sinds 1980, terwijl hij al in 1958 lid werd van het koor. Dat moest ook wel, want zijn schoonvader was lid van het Prinsenstad Mannenkoor. Als hij contact wilde houden met zijn dochter, moest hij lid worden. Ze zijn nu al meer dan vijftig jaar getrouwd.."

4. Wat is er zo leuk aan het zingen in een koor?
"Het werkt heel ontspannend. Laatst vertelde iemand die al drieëntwintig jaar lid van ons koor is dat hij in stressvolle periodes altijd ontspant tijdens het zingen. Je bent even helemaal gefocust op de muziek en tekst en daardoor ontspan je. Daarnaast is het ook nog heel gezellig."

5. Heeft het zingen er altijd al ingezeten?
"Ja, thuis bij pa en moe deed ik dat al. Verder speel ik al sinds mijn twaalfde trompet. Dat doe ik bij het Delfts Senioren Orkest, dat aan Die Buytenweye is verbonden. Omdat ik mijn diensttijd heb vervuld bij het Fanfare Orkest der Genie, speel ik nu in het Vrijwillig Fanfare Orkest der Genie."

6. Uit hoeveel leden bestaat jullie koor?
"Op dit moment zijn dat er nog zeventien. Dat waren er toen ik begon zo'n vijfenveertig. Inmiddels zijn er leden overleden en zijn er ook afgevallen, omdat ze de muziek niet meer konden volgen door gehoorproblemen. We hopen dat zich op korte termijn nog nieuwe leden aanmelden."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"... zou ik ervoor zorgen dat de tekorten van de Spoorzone en de bruggen niet ten koste gaan van de cultuur. Cultuur is nu toch het weeskindje van het gemeentelijk beleid. Verder zou ik me inzetten voor de vluchtelingen."

8. Wat is voor jou het hoogtepunt bij het Prinsenstad Mannenkoor?
"Voor mij is dat het vijftigjarig bestaan. We traden in de aula van de TU op met de politiekapel, mannenkoor E.M.M. uit 's Gravenzande waar Jan Dik ook dirigent was en de Jostiband. Die herinnering blijft me altijd bij."

9. Hoe zie je de toekomst van het Prinsenstad Mannenkoor?
"Als er geen nieuwe leden komen, zullen we nog vier keer per jaar optreden in verzorgingstehuizen. We willen echter vaker optredens zoals die van afgelopen vrijdag. Daarom wil ik mannen die van zingen houden oproepen om zich aan te melden." Noten kunnen lezen is niet persé noodzakelijk.

10. Waarom en hoe moeten mannen zich aanmelden?
"Omdat we niet alleen een hartstikke leuk koor zijn, maar ook tot een vriendengroep geworden. Het vocale deel is net zo belangrijk als de nazit. Daarbij hebben we een heel gevarieerd en uitdagend repertoire. Als mannen geïnteresseerd zijn, zijn ze meer dan welkom om aanstaande dinsdagen vanaf 19.30 uur aan te haken bij onze repetities. Het adres is Obrechtstraat 50 en elke zanger is meer dan welkom."