Robert van der Zwan heeft er ondanks het tegenvallende resultaat bij DHL-uit (1-0) alle vertrouwen in dat Full Speed dit seizoen hoge ogen gaat gooien. (foto: Roel van Dorsten)
Robert van der Zwan heeft er ondanks het tegenvallende resultaat bij DHL-uit (1-0) alle vertrouwen in dat Full Speed dit seizoen hoge ogen gaat gooien. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Alphons de Wit

Full Speed voetbalt elk jaar voor het kampioenschap

DELFT – De verwachtingen bij Full Speed waren ook dit jaar weer traditioneel hoog. Na vier speelrondes hebben de roodbroeken echter slechts zes punten. Volgens gelegenheidsverdediger Robert van der Zwan is er nog geen reden tot paniek.

"Want het gaat uitstekend met ons: de sfeer is goed en het vertrouwen is onverminderd hoog. We hebben een leuke vaste groep die dit seizoen met wat jonge gasten is aangevuld. Daarbij hebben we een trainer die weet waar hij mee bezig is, dus ik zie ons nog steeds als een kampioenskandidaat."

'FRANK KAN 'T VERSCHIL MAKEN'

Van der Zwan heeft echter wel een voorbehoud. "Ik denk dat mijn broertje Frank daarin een cruciale rol kan spelen. Als we erin slagen hem vaak rond het zestienmetergebied van de tegenstander in stelling te brengen, kan hij het verschil maken. Afgelopen zondag tegen DHL zag je dat we bij vlagen niet onder de druk vandaan kwamen. Dan komt hij vooral op het middenveld in de bal en daar is hij minder gevaarlijk dan ver op de helft van de tegenstander."
De komst van broer Frank naar Full Speed twee seizoenen geleden was voor Robert een reden om, na omzwervingen bij DHC en GDA, terug te keren naar de club waar hij begon met voetballen. "Want het is natuurlijk altijd leuk om met je broer samen te voetballen. Het is jammer dat Robin Staakman geblesseerd is en ik daardoor centraal achterin speel. Ik speel het liefst op het middenveld, dan is de wisselwerking met Frank ook beter. Ik weet wat hij doet en hoe hij de ballen wil hebben. Maar de trainer heeft me nu centraal achterin nodig. Op die plek is het minder leuk, omdat je alles voor je ziet gebeuren, maar zelf veel minder deel uitmaakt van het spel; het is veel leuker om ook eens op doel te schieten, ook al is mijn schot niet geweldig. Hopelijk sta ik, als Robin terug is, weer gewoon op het middenveld."

'IK GING HET SPELLETJE MISSEN'

Sinds zijn terugkeer op het oude nest is Van der Zwan niet continu basisspeler geweest. "Ik ben er enige tijd tussenuit geweest. Toen mijn zoon geboren werd, lagen de prioriteiten even anders, maar ik ging het spelletje toch missen." Inmiddels is hij weer helemaal terug en ook buiten het voetbalveld is hij bezig met zijn sport. "Sinds een tijdje zwemmen Frank en ik elke zaterdag in de zee. We hebben ons verdiept in de methode van Wim Hof, de Iceman. Uit onderzoek blijkt dat je met deze methode minder vatbaar bent voor stress en beter in conditie blijft. Ik merk inderdaad dat mijn voetbalconditie er op vooruit is gegaan: ik heb pas zelfs Tim Bosselaar eruit gelopen." Door de indeling van de derde klasse speelt Full Speed dit seizoen veel derby's. "Ik denk niet dat hierbij 'andere krachten' vrijkomen, zoals sommigen zeggen. Natuurlijk is het leuk om tegen een ploeg uit de buurt te spelen, maar het is niet bepalend voor het resultaat. Afgelopen zondag kwamen we tegen DHL niet onder de druk uit waardoor we niet aan voetballen toekwamen. Dat had bij een andere club die ons zo had bestreden ook het geval geweest. Het leuke is echter wel dat ik speelde tegen een heel aantal gasten met wie ik in de DHC-jeugd samenspeelde. Dat is wel bijzonder." Als Full Speed dit jaar weet te promoveren, denkt Van der Zwan dat zijn ploeg het volgend jaar niet moeilijker krijgt. "Degradatie in de tweede klasse voorkomen, is iets anders dan kampioen worden in de derde klasse. Er heerst een heel andere druk: als je bovenin meedraait, moet je blijven winnen. Als het om lijfsbehoud gaat, mag er ook weleens een minder resultaat tussen zitten." Mocht het niet promoveren, is dat voor hem geen probleem. "Want bij Full Speed gaan we altijd voor het kampioenschap. Mochten we dat onverhoopt niet halen, dan proberen we dat het jaar erna gewoon weer."