De kruising van de Kristalweg en de Dijkshoornseweg wordt nu nog druk gebruikt, maar moet vanaf eind dit jaar alleen nog begaanbaar zijn voor bewoners van de Harnaschpolder, hulpdiensten en bussen.
De kruising van de Kristalweg en de Dijkshoornseweg wordt nu nog druk gebruikt, maar moet vanaf eind dit jaar alleen nog begaanbaar zijn voor bewoners van de Harnaschpolder, hulpdiensten en bussen. Foto: Koos Bommelé

Rijswijker naar de Raad van State vanwege verkeersknip Harnaschpolder

DELFT – Op de kruising van de Kristalweg en de Dijkshoornseweg moet eind dit jaar een verkeersknip komen. Doorgaand verkeer door de Harnaschpolder moet dan verleden tijd zijn. Maar niet als het aan Frank van der Sluis ligt.

Als die verkeersknip er ligt, mogen namelijk alleen nog bewoners van de Harnaschpolder, de hulpdiensten en bussen dit drukke kruispunt passeren. De Rijswijkse autobezitter is het bepaald niet eens met de aanleg van een verkeersknip, waar een meerderheid van de gemeenteraad eerder dit jaar mee instemde.
Van der Sluis maakt meerdere keren per week gebruik van de route over dit punt. "Wrang aan deze maatregel is dat alleen bewoners van de Harnaschpolder een ontheffing kunnen krijgen", begint hij. "Ik vind het ronduit discriminerend."
De Rijswijker wil naar de Raad van State gaan om de Delftse plannen te dwarsbomen. "Mijn speerpunten zijn dat de wegenverkeerswetgeving er niet voor is bedoeld om openbare wegen verkeersluw te maken, dat er legio vergelijkbare wijken zijn die hiervoor ook in aanmerking kunnen komen en dat de huidige bewoners er zelf voor hebben gekozen om in deze wijk met een doorgaande route te gaan wonen." Bovendien: "Delft sluit de stad zo ook voor bezoekers uit buurgemeenten af. Als ik mijn zoon straks wil bezoeken, moet ik een flink stuk omrijden. Dat lijkt me niet goed voor het milieu. De verkeersknip dient op geen enkele manier de verkeersveiligheid. Als ze willen dat de Kristalweg veiliger is, dan kan dat op tig andere manieren, zoals verkeersdrempels, een 30 kilometer-zone of met snelheidsmetingen."
Enige puntje waar hij nog mee zit is het feit dat bezwaar aantekenen bij de Raad van State 167 euro kost vanwege leges die moeten worden betaald. En hij ziet het niet zo zitten om dat in z'n eentje op te hoesten, terwijl duizenden autobezitters er baat bij zouden hebben. Van der Sluis hoopt daarom dat lotgenoten zich bij hem willen voegen in de strijd, zodat zij ook samen de rekening kunnen betalen. "Daarom heb ik in een oproep op Facebook geprobeerd medestanders te vinden, maar dat heeft niets opgeleverd."
Dat bevreemdt hem. "Want ik weet dat er toch genoeg belanghebbenden zijn die ervan profiteren als de Kristalweg open blijft voor al het gemotoriseerde verkeerd. De tijd begint echter wel de dringen, want uiterlijk 10 oktober moeten de leges betaald zijn."
Wie Frank van der Sluis wil bijstaan in zijn strijd, kan hem het beste mailen via frankecluse@hotmail.com. Hij hoopt dat de Raad van State vatbaar is voor zijn argumenten en de Gemeente Delft tot de orde wil roepen, opdat zij hun besluit voor een verkeersknip terugdraaien.
Een woordvoerster van de Gemeente Delft laat desgevraagd weten dat de verkeersknip volgens de planning eind dit jaar in gebruik wordt genomen. "Verder is het mogelijk dat de Raad van State het besluit van de raad vernietigt. In dat geval zal de gemeenteraad een nieuw besluit moeten nemen.