Veerle Hamelink bij haar trofeeën, die ze bijeen gedart heeft. (foto: Dennis van den Berg)
Veerle Hamelink bij haar trofeeën, die ze bijeen gedart heeft. (foto: Dennis van den Berg) Foto: Dennis van den Berg

Veerle pijlsnel naar de top van het meisjesdarten

DELFT – Er bestaat een aanzienlijke kans, dat dit weekblad bij u in de bus wordt gestopt door een dartstopper in wording. Veerle Hamelink is nog maar 15 jaar oud, maar staat momenteel op de vijfde plek van de World Darts Federation (WDF) ranking van meisjes tot 18 jaar. De komende dagen debuteert ze op de Winmau World Masters in Groot-Brittannië.

Door: Dennis van den Berg

Toen Veerle Hamelink in 2013 een keer met haar broer Tristan en zijn dartsteam meeging, kreeg ze een paar dartspijltjes in haar handen gedrukt. Of het ook wat voor haar was, misschien? Ze besloot om mee te gooien. Tot haar eigen verrassing kon ze het 'aardig goed'. Een fraai understatement: het eerste toernooi waaraan ze daarna meedeed, won ze gelijk.
In een kamer van haar huis, waar ze met haar ouders en broer woont, staat de reeks trofeeën die ze in haar korte dartsloopbaan al bij elkaar geworpen heeft in binnen- en buitenland. Deze kamer is tegelijkertijd Veerle's oefenplek. Omdat ze nog zo jong is, traint ze vooral thuis haar gooitechniek: in de kroegen, waar het dartscircuit zich afspeelt, komt ze alleen als ze haar wedstrijden speelt. "Ik oefen twee uur per dag. Ik vind het leuk en ik wil graag nog beter worden", vertelt Veerle, die naast haar school als krantenbezorgster werkt voor RODI Media zh. Nadat ze in haar eerste jaar als een komeet binnen het dartswereldje was gestegen, stagneerde haar ontwikkeling en kende ze een mindere periode. "Daar ben ik nu gelukkig weer uit", zegt ze opgelucht.

Hull
En dat is maar goed ook, want komende week staat er een belangrijk toernooi op de agenda. Veerle reist af naar Hull in Groot-Brittannië, waar ze op woensdag 7 oktober mee mag doen aan het Winmau World Youth Championship in de leeftijdscategorie dames onder 18 jaar. Ze plaatste zich al vorig jaar oktober, toen ze de eerste plaats in haar klasse behaalde bij de Top of Ghent in het Belgische Gent. Hoewel het Verenigd Koninkrijk het dartsmekka van de wereld is, waagt Veerle voor het eerst de oversteek. "Ik heb wel in het buitenland gedart, maar dan vooral in onze buurlanden Duitsland en België. En we zijn ook al eens in Polen geweest. Het wordt een hele ervaring", verwacht Veerle. Broer Tristan, die haar doorgaans begeleidt naar wedstrijden, is ook in Engeland van de partij. Veerle en Tristan trainen veel samen: "In je eentje darten is niet leuk, je wilt toch tegen iemand spelen. Dan doe je de meeste ervaring op."
De dartswereld is, wat de heren betreft, vergeven van de extravagante types die hun bijnamen koesteren en hun imago's cultiveren. In eigen land kennen we Raymond 'Barney' van Barneveld, Michael 'Mighty Mike' van Gerwen en Co 'The Matchstick' Stompé. Volgens Veerle is dat bij de vrouwen heel anders: "Bij ons is er niet zoveel show omheen. Wij gaan gewoon op het podium staan en gooien onze wedstrijd."