Bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen nog wèl gewoon op parkeerplekken voor gehandicapten parkeren.
Bezitters van een gehandicaptenparkeerkaart kunnen nog wèl gewoon op parkeerplekken voor gehandicapten parkeren.

Gehandicapten kunnen sinds deze week niet meer
zomaar overal in de stad parkeren

DELFT – Bezitters van de landelijke gehandicaptenparkeerkaart kunnen sinds afgelopen donderdag niet meer overal in Delft parkeren. Als zij gebruik willen maken van plekken voor betaald parkeren of vergunninghouders, dan moeten ze vooraf een jaarvergunning aanvragen.

Dit parkeerbeleid is veranderd vanwege de invoering van het kentekenparkeren, eerder dit jaar. Sindsdien wordt aan de hand van kentekens, die door parkeercontroleurs vanuit rijdende auto's worden gescand, gecheckt of een bepaald voertuig op een bepaalde plek mag staan. Enige probleem: alleen het kenteken worden gescand, en niet de gehandicaptenkaart. De oplossing: gehandicapten uit den lande moeten, als ze in Delft overal willen parkeren, hun voertuig registreren.
"Een klantonvriendelijk gedrocht van een regeling", schrijft Ernst Neher naar Delft op Zondag. "Een gehandicapte uit Amersfoort, die in Delft een dagje de toerist wil uithangen, moet dus van tevoren een jaarvergunning aanvragen." Neher ziet de verhalen in de media al voor zich: "Gehandicapte toerist parkeert te goeder trouw met zijn parkeerkaart, krijgt een boete van de gemeente Delft, en nee, de gemeente scheldt de boete niet kwijt. Ook al blijkt de gehandicapte over een geldige parkeerkaart te beschikken. Lekker gastvrij."
Een woordvoerder van de Gemeente Delft laat in een reactie weten dat de gratis jaarvergunning alleen nodig is voor gehandicapten die op parkeerplaatsen voor vergunninghouders en betaald parkeerplaatsen willen parkeren. "Dus op algemene gehandicaptenparkeerplaats, op plaatsen met een parkeerverbod en buiten de parkeervakken in een woonerf is de gehandicapten kaart met de blauwe parkeerschijf nog wèl nodig om in Delft te kunnen parkeren."
Opmerkelijk is wel dat kentekenparkeren al maanden is ingevoerd, maar de gehandicapten pas vanaf afgelopen donderdag een jaarvergunning nodig hebben. "Mij bekruipt het gevoel dat de gemeente de groep gehandicapten bij het invoeren van kentekenparkeren gewoon over het hoofd heeft gezien", stelt Neher. "En dat ze nu even snel de zaak repareren, op een zeer ongastvrije en klantonvriendelijke manier." Dat is niet het geval, reageert de woordvoerder. "Met de start van kentekenparkeren was het technisch nog niet mogelijk om gehandicaptenparkeerkaarthouders, met een kaart die niet door Delft is uitgeven, hun kentekenen te laten registreren in onze systemen." Sinds kort kan dit dus wel.
Enige uitdaging rust nog wel in de vraag hoe dit nieuws landelijk bekend kan worden. De gemeente probeert het nieuws bekend te maken via regionale kranten, de website en de nieuwsbrief. "Verder hebben we de website www.gehandicaptenparkeerkaart.nl geïnformeerd, die heeft de informatie helaas nog niet aangepast. We hopen verder dat degenen bij wie gehandicaptenparkeerkaarthouders op bezoek komen, hun bezoek op de regeling attendeert. De jaarvergunning is heel makkelijk aan te vragen via Delft.nl of door een afspraak te maken via telefoonnummer 14015. Het is echter praktisch onmogelijk om iedereen te bereiken, omdat we gewoonweg niet weten wie het zijn."