Jaap Smit, de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, zal regelmatig met de Delftse fractievoorzitters gaan spreken over de nieuwe burgemeester. (foto: Provincie Zuid-Holland)
Jaap Smit, de Commissaris van de Koning van Zuid-Holland, zal regelmatig met de Delftse fractievoorzitters gaan spreken over de nieuwe burgemeester. (foto: Provincie Zuid-Holland) Foto: Provincie Zuid-Holland

Proces rond benoeming nieuwe
burgemeester begint goed – en binnenkort

DELFT – De benoeming van een nieuwe burgemeester gebeurt achter gesloten deuren. Voor outsiders blijft onbekend hoe de hazen lopen. En dan wordt het document, waarin het proces waarin wordt toegelicht hoe Delft tot een burgemeester komt, ook nog 'vertrouwelijk verklaard'.

Waarom is niet duidelijk. In het document dat is gericht aan Delftse fractievoorzitters, staat niets echt schokkends. Onder het kopje 'uitgangspunten' lezen we de verklaring dat vertrouwelijkheid 'van belang is voor de beschikbaarheid van de kandidaten en het aanzien van de stad Delft'. En: 'De afgelopen jaren is een aantal direct betrokkenen, zoals de leden en adviseurs van vertrouwenscommissies, verdacht en vervolgd voor het lekken van vertrouwelijke informatie. Dit is een misdrijf'. Onder hetzelfde kopje nog twee open deuren: Er moet breed draagvlak zijn voor de benoeming van de nieuwe burgemeester. En gezien het grote aantal stappen dat moet worden genomen is 'slagkracht' belangrijk.

Vertrouwenscommissie
Die slagkracht wordt gevraagd van de vertrouwenscommissie. Want om tot een nieuwe burgemeester te komen, wordt zo'n commissie benoemd. Deze bestaat uit fractievoorzitters van alle Delftse partijen. Eén of meer wethouders kunnen, als de vertrouwenscommissie dat wil, als adviseur aan de besprekingen deelnemen. De fractievoorzitter van de grootste partij, in Delft dus D66, levert doorgaans de voorzitter. Verder moet een profielschets worden gemaakt. Hierbij wordt ook uitgezocht wat 'de stad' wil.
Dit kan op allerlei manieren. Zo hield men in Almere een enquête en in Hoorn werd via een app onder de burgers gepeild wat zij wilden. In Capelle aan den IJssel werd onder meer gesproken met het burgerpanel en de jeugdraad èn werd een burgerpeiling georganiseerd. 'Voor Delft kan verder ook worden gedacht aan input vanuit OM, politie, veiligheidsregio en TU', lezen we. En dat een referendum over kandidaten wettelijk niet meer mogelijk is. Dat komt goed uit, want de Delftse politiek is niet dol op referenda. Hoe dan ook: er moet budget worden vrijgemaakt om uit te zoeken wie we zoeken, onder meer door bureaus die ondersteuning kunnen bieden. Want: 'Ervaringen met externe begeleiding in andere gemeenten zijn zeer positief'.

Planning
Verder ontbreekt ook de planning niet. Meest noemenswaardige hierin is dat de nieuwe Delftse burgemeester op 15 juli 2016 moet worden benoemd, dus tijdens het politieke zomerreces. 'Bezien dient te worden hoe dit opgelost kan worden. Vervroegen lijkt niet mogelijk.' Een benoeming tijdens het reces is echter ook weer niet wenselijk, staat er. Een andere optie is een benoeming na het reces. Dit kan echter alleen als de wethouders in de zomervakantie als locoburgemeester willen optreden.
Wie er wel oren naar heeft burgemeester te worden: tussen half december en half januari moet de vacature openbaar worden. Even daarvoor, in november, moet de profielschets worden opgesteld. Komende maand gaan de fractievoorzitters in gesprek met de Commissaris van Koning. Dan gaan beide partijen bespreken of de vacature kan worden opengesteld en het 'te volgen pad' bespreken.