Aad van der Hoeven is hèt gezicht achter Bierhistorie Delft, maar hij doet het niet alleen.
Aad van der Hoeven is hèt gezicht achter Bierhistorie Delft, maar hij doet het niet alleen. Foto: Jesper Neeleman

Bierhistorie Delft probeert onderbelicht stuk historie
smoel te geven – en dat lukt heel aardig

DELFT – Het ondernemersevent De Kracht van Delft gaat ook dit jaar gepaard met een ondernemersverkiezing. Eén van de ondernemers die zich hiervoor aanmeldde, is Aad van der Hoeven van Bierhistorie Delft.

Het thema rond de verkiezing dit jaar is 'Delftse helden. Ondernemers geven de stad smoel.' "Toen ik dat in Delft op Zondag las dacht ik: Dat thema past wel bij ons bedrijf", begint Aad van der Hoeven. Hij begon zo'n acht jaar geleden met het bedrijf Bierhistorie Delft nadat hij een boek had geschreven over de rijke bierhistorie van Delft. Dat groeide en groeide. Op talloze manieren werd Delft door Van der Hoeven en een club vrijwilligers steeds meer als bierstad op de kaart gezet. "Totdat ik het boek uitbracht, was er bijna niets bewaard gebleven over de bierhistorie van Delft. Het was onderbelicht. We praten in Delft altijd over Vermeer en Oranje, maar tussen 1500 en pakweg 1680 draaide de economie van Delft op de tweehonderd brouwerijen die hier actief waren. Dat specifieke stukje geschiedenis probeer ik op allerlei manieren te belichten."
Populair zijn de 'Bierhistorische rondwandelingen' met Van der Hoeven door de Delftse binnenstad, waarvan de meeste bezoekers meestal van buiten Delft kwamen. Er kwamen mede dankzij Bierhistorie Delft al negen speciale Delftse biertjes op de Markt, en er zijn er meer in aantocht. Met Bakker Van Rhoon ontwikkelde hij bierbrood, Chocolaterie De Lelij heeft tegenwoordig bierbonbons en met Spijshuis De Dis organiseert hij regelmatig 'Historisch eten en drinken'. Delft heeft tegenwoordig een jaarlijks bierfestival en Van der Hoeven inspireerde Rolf Katte - tijdens een bierhistorische rondwandeling - om zijn eigen bierbrouwerij De Koperen Kat op te zetten. Het Parkethuys Delft ontwikkelt momenteel parket dat namen van Delftse brouwers gaat krijgen. Wie het koopt krijgt er een kistje Delfts bier bij. Over bijzondere samenwerkingen gesproken… "Ik merk bovendien dat Delftse restaurants steeds meer met bier doen en beseffen dat er naast wijn ook een prachtig product als bier is. Ja, ik probeer altijd samenwerkingen te zoeken met andere ondernemers en hen te betrekken bij de bierhistorie van hun stad. Ik vind dat ik ook steeds wel nieuwe dingen moet doen en proberen, anders kom je niet verder." Daarbij heeft hij echter altijd oog voor dè bierhistorie. "Het moet wel historisch verantwoord zijn. Ik zal nooit met Delfts bockbier komen, want bockbier is nooit in Delft gebrouwen."

Eén groot doel
De 58-jarige Delftenaar heeft met alles wat hij doet één groot doel: Delftenaren iets leren over de biergeschiedenis van hun stad. "Het is mijn streven dat op een bepaald moment iedere Delftenaar daar iets over weet, maar ik ben nog niet eens halverwege, denk ik."
-Wat hebben we eraan, als we iets over de bierhistorie weten?
Van der Hoeven: "Voor alle generaties die na ons komen mag die informatie niet verloren gaan. Als ik een boek signeer, schrijf ik vaak: 'Dat de bierhistorie niet verloren gaat…' Dat is het hele doel van dit project. In Delft gaat het vaak over Delfts blauw, daar wordt veel mee gedaan. Maar Delfts blauw had misschien nooit zo'n succes geweest als Delft in de periode ervoor geen bierstad was. Vele plateelbakkers namen namelijk hun intrek in leegstaande brouwerijen. De hele Delftse economie draaide tot 1650 a 1680 op bierbrouwerijen. Pas toen de VOC ging varen en voor andere genotsmiddelen kon zorgen, veranderde dit. Delft kreeg andere ambachten. Zo is de bierhistorie onlosmakelijk verbonden met de rest van de Delftse geschiedenis."
-Ken je het event De Kracht van Delft?
"Zeker, vorig jaar was ik verhinderd, maar twee jaar geleden ben ik nog geweest. Ik heb toen een leuke en gezellige avond gehad."
-Hoe graag wil je de ondernemersverkiezing winnen?
"Als ik met zoiets bezig ben, en ik schop het tot de finale, dan wil ik het ook wel winnen. Dan ga ik er helemaal voor. Het zou mooie publiciteit voor mijn bedrijf zijn. Mocht ik niet winnen dan was het in elk geval weer een mooie manier de stad iets te leren over de bierhistorie van Delft…"


Aanmelden kan nog steeds

De eerste aanmeldingen voor De Kracht van Delft druppelden afgelopen weken al binnen. Maar er kan altijd meer bij. Dus, ondernemend Delft, wees trots op wat je doet en meld je aan voor de verkiezing. Dit kan nog tot en met zondag 18 oktober via de website www.dekrachtvandelft.nl. Hier is bovendien nog veel meer informatie te vinden over het event, dat dinsdag 24 november in Theater de Veste plaatsvindt.