Sodaba Roustayar (links) en enkele collega-vrijwilligers, met achter hen een deel van de ingezamelde goederen.
Sodaba Roustayar (links) en enkele collega-vrijwilligers, met achter hen een deel van de ingezamelde goederen. Foto: Koos Bommelé

Sodaba (28) weet hoe fijn het is geholpen te worden,
dus helpt ze nu anderen

DELFT – Sodaba Roustayar vluchtte twintig jaar geleden van Afghanistan naar Nederland. Momenteel studeert ze bouwkunde aan de TU Delft en helpt ze vluchtelingen.

De 28-jarige Delftse weet als geen ander hoe het is om huis en haard achter te moeten laten en een onbekende toekomst op een nog onbekende plek tegemoet te gaan. Sodaba hoefde dan ook niet lang na te denken toen ze hoorde over het burgerinitiatief Hulp Karavaan Griekenland, dat vluchtelingen in Griekenland helpt. Maandag was ze als coördinator van Zuid-Holland druk in de weer in de Delftse Pastoor van Ars-kerk. "Hier worden de spullen van veertien locaties in Zuid-Holland verzameld, gesorteerd en op pallets gezet voor transport", legt ze uit. "We hebben het best druk om alles voor elkaar te krijgen. De actie verloopt uitstekend, zelfs boven verwachting. We hebben al ontzettend veel spullen gekregen en veel bedrijven helpen ons. Zo hebben we vandaag een busje met twee chauffeurs gesponsord gekregen."
Sodaba en haar familie kwamen in de jaren '90 als politieke vluchtelingen van Afghanistan naar Nederland. "Wij hadden het toen overigens wel iets makkelijker dan vluchtelingen nu. We kregen snel de kans naar school te gaan en in te burgeren. Maar ik kan me redelijk verplaatsen in de vluchtelingen van dit moment. Het is heel aangrijpend. Ik word bijna teruggezogen naar de tijd dat wij op de vlucht waren en ik voel weer hoe dat voor mij als kind was. Daarom dacht ik laatst: Ik ga er alles aan doen om de mensen die nu op de vlucht zijn de hulp te bieden die keihard nodig is. Ik vind dat ik wel degelijk een bijdrage kan leveren."
Ze is niet de enige die er zo over denkt. Het burgerinitiatief kreeg al van alle kanten hulp, steun en sponsoring. De organisatie zoekt vooral vrijwilligers die willen helpen met sorteren. "Daar zijn we ook begin komende week nog wel mee bezig", verwacht Sodaba. "Hoe meer mensen komen helpen, hoe beter." Zelf heeft ze tot nu toe wel een goed gevoel aan de hulpactie overgehouden. "Het loopt als een trein. Er worden wel negatieve dingen over vluchtelingen gezegd, maar als je ziet hoeveel mensen willen helpen… Alleen al voor de Hulp Karavaan Griekenland hebben zich vierduizend vrijwilligers aangemeld. Zoveel betrokkenheid hou je je aan vast en dat geeft wel hoop, ook voor de samenleving. Ik weet als geen ander hoe fijn het is als je in een vreemd land geholpen en begrepen wordt. Natuurlijk is er ook racisme en discriminatie en je moet harder werken om te komen waar je moet zijn, maar ik probeer me altijd aan het positieve vast te houden." Ook helpen? Kom dan naar de kerk aan de Kappeyne van Coppellostraat of kijk op www.hulpkaravaangriekenland.nl.