Studenten van elf studentenhuizen proberen komende tijd zoveel mogelijk energie te besparen.
Studenten van elf studentenhuizen proberen komende tijd zoveel mogelijk energie te besparen.

Welk studentenhuis kan het meeste energie besparen?

wonen

Studentenhuisvester is vorige maand voor het vijfde jaar op rij begonnen met de Student Energy Race. Tijdens de Race strijden dit jaar elf studentenhuizen om wie de meeste energie kan besparen. Ook enkele Delftse huizen doen mee.

Op deze manier probeert DUWO studenten energiebewuster te maken zodat zij tijdens hun studie maar ook daarna energiezuinig blijven denken en doen.  

In vijf jaar tijd is de Student Energy Race uitgegroeid tot een wedstrijd waaraan120 studenten uit 4 studentensteden meedoen: Leiden, Delft, Den Haag en Deventer. De studenten moeten proberen zoveel mogelijk energie te besparen in het stookseizoen, de vijf maanden waarin de meeste energie wordt verbruikt in Nederland. Het studentenhuis dat procentueel de meeste energie bespaart, wint een mooie prijs.

Door mee te doen aan de Energy Race worden studenten zich bewust van dingen die ze eerst niet wisten. Er wordt bijvoorbeeld in veel huizen onnodig stroom verbruikt door apparaten aan te laten staan, ook wel sluipstroom genoemd. Deze manier van bewust maken is zeer succesvol gebleken. Vorige jaar werd er tijdens de Energy Race in totaal door alle deelnemers maar liefst €14.010 euro bespaard. De hoogste besparing per persoon was 181 euro in slechts vijf maanden.

Het uiteindelijke doel van dit project is om studenten voor de rest van hun leven energiebewustzijn bij te brengen, iets wat ze later weer kunnen overbrengen op anderen. DUWO heeft al bewezen dat er door de Energy Race in het gedrag van de deelnemers echt iets verandert. In 2012-2013, het eerste jaar van de wedstrijd, werd gemiddeld 27 procent energie bespaard. Nu, vier jaar later, is dat bij diezelfde huizen uit dat jaar zelfs nog verbeterd naar 37,2 procent, ondanks dat DUWO hier na de Energy Race geen invloed meer op heeft uitgeoefend. De Student Energy Race blijkt dus echt in staat om studenten blijvend bewuster te maken.

De Student Energy Race en de deelnemers zijn te volgen op de Facebookpagina van de Energy Race. Daar worden ook tips en tricks gedeeld met volgers die het beste met het milieu voor hebben en graag zelf op een makkelijke manier willen besparen op hun energierekening.