De nieuwbouwproductie lijkt het knelpunt te vormen voor het uitblijven van een aanhoudend herstel op de markt van nieuwbouwkoopwoningen.
De nieuwbouwproductie lijkt het knelpunt te vormen voor het uitblijven van een aanhoudend herstel op de markt van nieuwbouwkoopwoningen.

Nieuwbouwmarkt koopwoningen blijft achter bij ontwikkelingen in bestaande voorraad

wonen

De druk op de markt van bestaande koopwoningen loopt in steeds meer regionale woningmarktgebieden steeds verder op, blijkt uit het groeiend aantal transacties en oplopende verkoopprijzen.

Een stagnatie in het herstel van de markt van nieuwbouwkoopwoningen zorgt ervoor dat deze vraagdruk vooralsnog niet vermindert. De nieuwbouwproductie lijkt hierin het knelpunt te vormen. Gezien het dalend aantal bouwvergunningen zal deze productie ook in de komende kwartalen niet sterk aantrekken, zo blijkt uit de woningmarktcijfers over het tweede kwartaal van 2016.

Dit blijkt uit de veertiende Monitor Koopwoningmarkt over het eerste kwartaal 2016, die afgelopen vrijdag werd gepresenteerd door het Expertisecentrum Woningwaarde van het OTB, onderdeel van de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

De door de NVM gepresenteerde krapte-indicator, dat is de verhouding tussen het te koop staande woningaanbod en het aantal transacties, op de markt van bestaande woningen, komt in het tweede kwartaal van 2016 uit op hetzelfde niveau als voor de crisis. Elke koper kon gemiddeld kiezen uit minder dan acht te koop staande woningen. In de provincies Utrecht en Noord-Holland, en zeker in de grote steden, is deze keuze nog geringer. Uit de NVM-cijfers blijkt verder dat er in de laatste twee kwartalen relatief meer hoekwoningen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen zijn verkocht. Dit wijst op een toenemende doorstroming op de koopwoningmarkt.

De nieuwbouwproductie lijkt het knelpunt te vormen voor het uitblijven van een aanhoudend herstel op de markt van nieuwbouwkoopwoningen. Het aantal verleende bouwvergunningen voor koopwoningen zat vanaf medio 2013 weer flink in de lift, maar kent vanaf het derde kwartaal van 2015 een onverwachte dalende trend. Hierdoor zal het aantal aangeboden, verkochte en opgeleverde nieuwe koopwoningen in de komende kwartalen naar verwachting verder dalen. Mogelijke oorzaken voor deze onverwachte ontwikkelingen in het koopsegment van de nieuwbouwmarkt zijn hoge grondprijzen, een gebrek aan bouwcapaciteit, een tekort aan beschikbare bouwplannen en (her)onderhandelingsperikelen bij het uitwerken van nieuwe bouwprojecten.