Elisa Janszen wil geneeskundige zorg geven aan vluchtelingen uit Venezuela. (Foto: EvE)
Elisa Janszen wil geneeskundige zorg geven aan vluchtelingen uit Venezuela. (Foto: EvE)

"Curaçao kan de vluchtelingenstroom niet aan"

vaste rubrieken

Elisa Janszen (29) woont en werkt op Curaçao. Vanwege het vluchtelingenprobleem daar wil zij graag een kliniek voor eerstelijns zorg opzetten.

Waarom wilde je hier bij de Mariaschool in Den Hoorn gefotografeerd worden?
Mijn ouders reisden veel vanwege het werk van mijn vader. Ik ben dus op veel plekken geweest, maar dit is wel de langste periode geweest dat ik op één school heb gezeten.

Was dat leuk, al dat gereis?
Niet altijd, maar toch ook weer wel. Je ziet veel van de wereld en leert veel talen. Ik spreek naast Nederlands ook Engels, Frans, Spaans, Italiaans en sinds ik op Curaçao woon leer ik ook Papiaments.

Hoe kwam je op Curaçao terecht?
Ik ben basisarts. Een vriendin vroeg of ik het niet leuk zou vinden om daar te gaan werken. Zo bouw je snel klinische ervaring op. Over een paar jaar wil ik me dan specialiseren in obstetrie en gynaecologie.

Waarom wil je daar een kliniek opzetten?
Vanwege de situatie in Venezuela zijn er op Curaçao heel veel vluchtelingen uit dat land. Ze worden echter niet als vluchteling erkend door de overheid en dus is er voor hen geen enkele zorg.

Hoe groot is dat probleem?
Groot. Er zijn zo'n 26.000 vluchtelingen op een eilandbevolking van 161.000. Dat is dus meer dan 10%. Het eiland kan het dan ook niet aan. En Nederland staat op het standpunt dat zorg een zaak is van de plaatselijke overheid daar.

Wat voor zorg wil je bieden?
De kliniek is echt bedoeld voor de eerstelijns zorg die nu ontbreekt. Dat zijn eenvoudige dingen als bloeddruk meten en eenvoudige medicijnen voorschrijven, maar bijvoorbeeld ook zwangerschapscontroles.

Wat heb je nodig?
Ik wil alleen beginnen als ik voldoende heb om de kliniek minimaal een half jaar open te houden. Dan gaat het om een bedrag van zo'n 150.000 dollar, dat is ongeveer 133.500 euro.

Da's veel geld. Hoe kunnen mensen helpen?
Er komt wel wat geld van de UNHCR, maar verder moet het met crowdfunding worden opgebracht. Mensen kunnen geld doneren. Kijk daarvoor op de Facebooksite van onze stichting Fundashon Salú pa Tur (Gezondheid voor Allen). Of mail met salupatur@gmail.com. Daarnaast is hulp in natura welkom. Heb je spullen die we kunnen gebruiken, of wil je wellicht zelf komen helpen, laat dat dan weten.

Krijg je ook hulp van daar?
Er is bereidwilligheid, maar de armoede is groot op Curaçao, dus voor veel mensen is helpen moeilijk. En ook de vluchtelingen zelf zouden wel willen, maar ze mogen niet.

Wat zou je doen als je het op Curaçao voor het zeggen had?
Als eerste zou ik die mensen dan de mogelijkheid geven een vluchtelingenstatus te krijgen. En zorgen dat hun mensenrechten gerespecteerd worden. Het zijn mensen met potentie!