Afbeelding
Foto: Tiemen van der Reijken

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Zoek de tien verschillen, dat was altijd een leuk tijdverdrijf in week- en maandbladen. Bij deze serie zijn het er bijna altijd meer. Letterlijk het grootste verschil is de op de oude figurerende Sint Hippolytuskerk, boven alles uit torenend.

Die Hippolytus speelde nogal een rol van betekenis in het verleden van de stad. De goede man was in de derde eeuw bisschop van Rome en werd naar goed katholiek gebruik heilig verklaard. Toen onze stadgenoten in 1396 een klinkende overwinning op de Friezen behaalden kregen zij van hertog Aalbrecht van Beieren hun verloren rechten weer terug. Het verhaal gaat dat zij als dank Hippolytus als patroon van de Oude Kerk benoemden. Toen er eeuwen later tegen de Spanjaarden werd gevochten, samen met de Prins van Oranje, verdween de heilige Hippolytus van het toneel en sprak men weer van de Oude Kerk. De herinnering bleef door de naamgeving Hippolytusbuurt en de op de linker foto zichtbare Hippolytuskerk. Die was gesitueerd tussen de Voorstraat en de Verwersdijk. In het tweede deel van de vorige eeuw moest de kerk plaatsmaken voor nieuwbouw.

Op de foto van Tiemen van der Reijken zijn ook auto's zichtbaar, toen parkeren in de Delftse binnenstad nog heel gewoon was. Mooi die Volkswagen Kever (EX-86-67) met daarin twee jongens waarvan er een even voorin achter het stuur mocht zitten. Links een man voor de kledingwinkel, gekleed in een toch wat op de groei gekochte maat. Wat meer naar achter zien we reclame van de sigarenspeciaalzaak van Van Renssen. Verder is er niet zo heel veel veranderd op deze mooie Delftse gracht. De foto's zijn genomen vanaf het Vrouw Juttenland, dat de naam dankt aan ene vrouw Jutte. De denkwijze was simpel in die tijd. Je had een stuk land dat van Jansen was en dus heette het weggetje erlangs het Jansenland. Zo hadden we ooit in Delft 'Jans land van Biervliet' en het 'Claes Daetgensland'. En dus ook het Vrouw Juttenland. Het water van het Vrouw Juttenland was overigens onderdeel van de oostelijke burgwal, die de stad aan deze kant moest beschermen tegen gespuis en gepeupel.

Meer weten over deze rubriek? Kijk dan eens op de website www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding