Afbeelding

Delvenaar in Beeld

vaste rubrieken

Prisca de Jong (71)

-Wat bent u hier aan de Hippolytusbuurt aan het doen?
"Ik probeer wat te verkopen."

-Dat klinkt alsof het niet meevalt...
"Dat klopt. Dit jaar is echt een beetje een droevig jaar."

-Hoe komt het?
"Volgens mij, maar ik ben ook maar een eenvoudige huisvrouw, komt het doordat de dagjesmensen en toeristen die met bussen naar Delft komen niet bij de Nieuwe Kerk worden afgezet. Het zijn vaak vijftigplussers en die hebben, als ze vanaf de Koepoortplaats te voet de stad hebben bereikt, geen puf meer ook nog deze kant op te komen. En wij moeten het echt hebben van de toeristen."

-Is het nog leuk hier te staan?
"Ik vind van wel. We zijn hier vanaf half 7 's morgens tot half 7 's avonds. Soms ga ik na zo'n dag met vier tientjes naar huis. Maar ik heb de spullen verzameld en wil er vanaf. Mijn man en ik hebben jarenlang een brood- en banketbakkerij gehad in de Spiekmanstraat. Nadat we daarmee stopten zijn we hier met deze kraam begonnen. Dit was zijn lust en z'n leven. Helaas is hij in januari overleden."

-Sindsdien is het wel anders om hier te komen, denk ik?
"Heel anders. Ik wilde er mee stoppen. Maar we hebben het hier ook ontzettend leuk met elkaar. Als je hier staat heb je bovendien altijd weer een praatje en een dingetje. Soms zie ik dat iemand iets heel mooi vindt, maar er geen geld voor heeft. Dan zeg ik: Neem maar mee. Zoiets geeft me meer voldoening dan met een dikke portemonnee naar huis gaan."

-Heeft u van de week nog iets leuks meegemaakt?
"Elke dag wel. Laatst had ik een groot beeld van 'de kus' van Rodin aan m'n buurvrouw gegeven. Het was zwaar en ik kwam er maar niet vanaf. De marktdag erop was dat beeld het eerste dat ze verkocht. Dat zijn leuke dingen."

-Wat is uw nieuws van de week?
"Dat ze er niet uitkomen met de kabinetsformatie. Heel triest. Ze zitten maar lekker te kletsen, te drinken en te dineren, terwijl er mensen zijn die hulp nodig hebben maar het niet krijgen. Het is een schande."