Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Zoals een accountmanager vroeger vertegenwoordiger, de general manager gewoon De Baas heette, zo zat je toen niet op scouting maar gewoon op de padvinderij. Je ging daar op zaterdag niet heen in maakt-mij-helemaal-niets-uit kleding, maar keurig in het voorgeschreven tenue: gepoetste schoenen, hoge lichtbruine kousen met groene kwastjes, een korte donkerbruine ribcord broek met bruine riem en gesp, een donkergroen shirt, een das in de kleur van de groep waarin je zat en de onafscheidelijke pet. Op die pet zaten: geen sterren (geen 'ogen' en dus welp), één ster (een beetje zien en dus 'helper') en alle twee de sterren als gids.

Al deze attributen hadden te maken met het Disney-achtige verhaal dat Robert Baden-Powell als uitgangspunt had genomen voor wat in Nederland de Padvinderij werd. In ons land kwam in 1910 het boekje 'Op! Hollandsche Jongens Naar Buiten!', geschreven door W.J. van Hoytema. Het was een Nederlandse bewerking voor gymnastiekleraren van het boek 'scouting for boys' van Baden-Powell. Het boekje was bedoeld om buiten sporten te bevorderen. En dat was dan ook een van de voornaamste activiteiten van de padvinderij: buiten activiteiten doen. Ook Willem de Bie liep ooit keurig in het padvinderspak: "Ik zat bij de Willem de Zwijger Groep en wij hadden ons honk op de oude opslagzolders van destilleerderij de Papegaai in een steegje van het Oude Delft. Van daaruit trokken we de stad, de polder of de Hertenkamp in. Alles vaak rond een bepaald thema. We bouwden hutten, achtervolgden boeven, streden sportief tegen en met elkaar en hadden erg veel lol! Ik vond 't een mooie tijd."

Sommige mensen vonden de padvinderij enigszins militaristisch. We hebben het tenslotte over de jaren '60. Volgens De Bie viel dat nogal mee: "Ik zat met één van mijn beste vrienden, Kees Vellekoop, bij de padvinderij. Dat is dezelfde Kees Vellekoop die als eerste de gevangenis in moest wegens dienstweigering op politieke gronden. Hoezo militaristisch…"

Op de oude foto zien we toenmalig wethouders Lausberg en Sipman die op 30 maart 1953 op de Markt fraaie Palmpasen-stokken van Delftse padvinders inspecteren. Links waarschijnlijk de dienstdoende 'akela', één van de leiders van een padvindersgroep.


Zie voor meer informatie de website www.dubbeldelft.nl.

Afbeelding