WAT ik zeggen WIL

vaste rubrieken

Speelplek Gebbenlaan
DELFT - Aan de Gebbenlaan hebben kinderen zelf een kinderspeelplek gemaakt, zo las ik vorig weekend in de krant Delft op zondag. Door een klacht van één bewoner besloot de gemeente om de speelplek te verbieden. Toen ik dit las dacht ik: dit is wel heel raar. Dus ben ik op die plek gaan kijken om te zien wat daar voor een gevaarlijke en storende kinderspeelplek zou zijn. Wat ik aantrof sloeg echt elke verbazing die ik ooit heb gehad over ambtelijke bemoeienis. In een groene uithoek, nauwelijks een huis te zien in de verre omgeving, vond ik een paar kinderen spelend op een schommel, een stuk horizontaal gespannen touw op 60 centimeter boven de grond en nog een touw wat aan een boom hing. Een totaal onschuldig hoekje kindervermaak, totaal ongevaarlijk en waar geen buur te hinderen valt. Deze speelplek is ook nog eens door de kinderen zelf gemaakt. We hebben hier dus te maken met creatieve en initiatiefvolle kinderen die niet binnen zitten te gamen. Onze gemeente, die zo veel moest bezuinigen de afgelopen jaren, waardoor menig voorziening voor de bewoners moest sneuvelen, die amper nog geld heeft om ook maar iets aan burgerinitiatieven te ondersteunen, deze gemeente heeft een ambtenaar op dit speeltuintje afgestuurd na één klacht. En deze gemeente, dankzij deze alerte ambtenaar, heeft geoordeeld dat dit speelhoekje gevaarlijk is, niet aan allerlei regels voldoet en heeft gemeend dit speelplekje te moeten verbieden. O ja, het was er ook nog illegaal op gemeentegrond aangelegd. Een schande. Hoe durfden deze kinderen zomaar op eigen initiatief een speelplek te maken? Ze hadden natuurlijk via de officiële weg moeten werken. Een brief schrijven, lang wachten op antwoord, dan te horen krijgen dat er eerst een gedegen onderzoek nodig is voor men er iets gaat doen. Dan te horen krijgen dat het geen prioriteit is en tot slot het bericht dat er geen geld is. Beste gemeente, ambtenaren, wethouders en burgemeester: hiermee maken jullie jezelf volledig belachelijk. Het gaat natuurlijk niet alleen om dit speelplekje. Het gaat erom dat we te maken hebben met een organisatie waarbij dit soort onnozelheden kunnen gebeuren. Dit zijn nu eenmaal de regels en daar moeten we ons allemaal houden.

Tijn Noordenbos, Delft

Speelplek Gebbenlaan
DELFT - Door één klacht zijn de kinderen aan de Gebbenlaan hun speelplek kwijt, stond vorige week in Delft op Zondag. Aangezien we niet weten wie het is richt ik mij maar op deze manier tot degene die de klacht heeft gedeponeerd. Wel héél erg makkelijk om een klacht in te dienen zonder eerst even met de buurt te overleggen. Zijn we mensenschuw of zoiets ? Heeft u zelf geen kinderen of bent u alweer vergeten hoe het werkt. Wat is nou prettiger dan dat de kinderen - voornamelijk meisjes) - onder het wakend oog van de buurt te hebben en te houden. Zeker in deze tijd waarin van alles kan gebeuren. De kinderen hebben de speelobjecten zelf bedacht en zijn daarnaast zeer milieubewust. Denk toch eens aan die kinderen in plaats van 'het woongenot'. Als ze nou vervelend of destructief zijn dan is het wat anders. Maar ze zijn altijd netjes, laten geen rommel achter en hebben alleen maar plezier met elkaar. De ouders realiseren zich zelf heel goed wat er eventueel fout zou kunnen gaan. De kinderen worden ook constant gewezen op dingen die niet kunnen. Toch wel fijn dat door die ene klacht weer een initiatief van kinderen de nek is omgedraaid. De wereld is al zo erg van alleen maar 'ikk, ikke'. Laat ze toch zijn wie ze zijn en probeer de aandacht op iets anders te richten. Of moet het zo zijn dat u liever weer de hangjeugd of nog erger - matrassen voor de nacht, met alle randverschijnselen daarbij - ziet komen in plaats van onze kinderen. Ik hoop werkelijk dat u spijt heeft van deze klacht en alsnog voortaan met de buurt in gesprek wil treden voordat u weer ergens een klacht neerlegt. Mijn deur aan de Gebbenlaan 63 staat open.

E. van der Hoeven, Delft

Avalex
DELFT - De laatste tijd staan er regelmatig ingezonden brieven over Avalex in de Delft op Zondag. Eén opvallend terugkerend argument in al die brieven is dat het nieuwe beleid zo slecht zou zijn voor bejaarden: 'Het kan toch niet zo zijn dat bejaarden grote afstanden moeten gaan afleggen met zware vuilniszakken?' Mij lijkt dit een drogreden: het nieuwe beleid heeft juist heel positieve effecten voor bejaarden:
- De bejaarde komt wat vaker buiten, wat goed is voor de sociale contacten.
- De bejaarde doet wat aan lichaamsbeweging: regelmatig een stukje lopen helpt tegen doorligplekken.
- De bejaarde doet wat aan lichte krachttraining, wat goed is tegen botontkalking. Het sjouwen van een vuilniszak is daar prima voor geschikt: omdat daar alleen een lege mariakaakjesverpakking en wat karbonade-restjes inzitten weegt die zak niet al te veel, maar toch net genoeg om ook de kracht in de handen op peil te houden. Voor de bejaarde die het toch niet zelf kan pakt het ook positief uit: die heeft nu een goede reden om zijn (klein)kinderen wat vaker uit te nodigen zodat die het afval kunnen wegbrengen. Overigens denk ik dat de meeste Avalex-briefschrijvers zelf helemaal niet bejaard zijn en ook geen mantelzorg of andere hulp verlenen aan bejaarden. Ik denk dat het mensen zijn die gewoon te lui zijn om eens per week een keertje 100 meter te lopen om hun troep weg te brengen, en de bejaardenproblematiek als laf excuus voor hun eigen luiheid aanvoeren.

Meneer van Wijk, Delft