Afbeelding
Foto: Marc Schapers

10 vragen aan: Hans Meijer

vaste rubrieken

Hotelier/imker Hans Meijer (62) is eigenaar van hotel De Plataan aan het Doelenplein, het 'groenste' van hotel van Nederland.


1. Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Ons hotel heeft een eigen karakter, ligt aan een mooi plein en we proberen uiteraard zo vriendelijk, gastvrij en stijlvol mogelijk te zijn, maar we willen vooral heel groen zijn, of duurzaam, zo je wilt. De bijen zijn een mooi voorbeeld van onze aanpak."

2. Altijd Delftenaar geweest?
"Zeker, Ik ben geboren in het hartje van de stad op de Boterbrug 13, boven een cola-bar waar m'n vader eigenaar van was. Overigens weet tegenwoordig niemand meer wat een cola-bar is - of liever gezegd - was."

3. Hoe raakt een jongen uit de stad zo geïnteresseerd in het milieu?
"Op het moment dat mijn vrouw en ik zeker wisten dat we kinderen wilden, was het voor ons duidelijk, dat we dan er ook voor moesten zorgen een leefbare wereld voor onze kinderen achter te laten. Daarom beschouwen we het als onze plicht een groene bijdrage te leveren"

4. Hoe ben je op deze plek terechtgekomen?
"We wilden een hotel beginnen. Mijn vrouw Marja en ik hebben het pand, een ouderwetse telefooncentrale, 23 jaar geleden van de KPN gekocht. Op dat moment hebben we ook de keuze gemaakt om er een zo groen mogelijk hotel van te maken en zo bij te dragen aan het behoud van het milieu."

5. En wat betekent dat in de praktijk?"
Een hele waslijst. We zijn met de voor de hand liggende dingen begonnen, zoals ledverlichting, spaarlampen, we gebruiken nauwelijks verpakkingsmateriaal, scheiden het afval in onze eigen milieustraat, serveren overwegend biologische producten, we gebruiken elk jaar minder energie per kamer, het restafval van het ontbijt wordt verwerkt door onze eigen kippen etc."

6. Waar ben je trots op?
"Dat we de lindebloesemhoning op het menu niet langer inkopen, maar zelf produceren. Stadsimker Albert Kerklaan heeft ons met de eerste kasten en bijen op weg geholpen."

7. Kunnen die bijen wel overleven zo midden in de stad?
"We houden op de binnenplaats van het hotel nu drie bijenvolken, totaal een half miljoen bijen (!). Die verzamelen jaarlijks 60 kilo honing , maar ik denk dat er genoeg voedsel voor ze te vinden is om nog tien bijenkasten te vullen."

8. En op het Doelenplein hoeven we niet bang te zijn voor een
bijensteek?

"Een bij steekt nooit uit zichzelf, zoals een wesp. Het zijn Buckfast-bijen, een bijzonder zachtaardige bijensoort. Wel is het belangrijk te voorkomen dat de bijen in het voorjaar gaan zwermen. Gelukkig hebben ze me op de Delftse imkervereniging prima geleerd hoe dat moet."

9. Wat vinden de gasten eigenlijk van jullie groene aanpak?
"Mensen komen hier natuurlijk in de eerste plaats voor een bed en een goede nachtrust. Maar als ze horen dat de honing van onze eigen bijtjes is en de eieren gelegd zijn door de scharrelkippen op de binnenplaats, worden ze wel vrolijk."

10. Als ik burgemeester van Delft was…
"Gaf ik iedereen die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het parkeerbeleid een cursus klantvriendelijkheid. Het zou goed zijn als parkeerwachters wat meer gastvrouw of -heer worden. Een toerist die zich onheus behandeld voelt, zie je nooit meer terug en toerisme is belangrijk voor deze stad."