Afbeelding

Hemd van het lijf: Hans Houtzager

vaste rubrieken

Gynaecoloog/medisch historicus Hans Houtzager (81) studeerde medicijnen en promoveerde in 1968 aan de KU Nijmegen. Sinds zijn vroege jeugd heeft hij een fascinatie voor (medische) geschiedenis.

1.Waarom wilt u op deze plek worden gefotografeerd?
"In een van de huizen achter mij hier op de foto, we weten nog altijd niet precies welk, heeft Reinier de Graaf gewoond en gewerkt. Hij werd in 1641 in Schoonhoven geboren en heeft zich in 1668 hier aan de Oude Delft als medicus gevestigd.

2.Waarom koos hij voor Delft?
"Hij was waarschijnlijk liever naar Leiden gegaan, maar De Graaf was katholiek en in het overwegend protestante Nederland van die tijd stond dat een universitaire carrière in de weg. Aan dit stukje Oude Delft en in de huizen erachter woonden destijds overigens meer katholieken."

3.Hoe belangrijk is Reinier de Graaf geweest?
"Van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van de medische wetenschap. Hij is dé grote pionier in de voortplantingsgeneeskunde. De Graaf deed - zeker voor die tijd - een aantal opzienbarende ontdekkingen, zoals het 'follikel van de Graaf'. Zijn prestaties zijn helemaal fenomenaal als je bedenkt dat hij slechts 32 jaar is geworden."

4.Als ik burgemeester van Delft was…
"Zou ik elke gelegenheid te baat nemen om het belang van de TU voor de stad onder de aandacht te brengen. De universiteit biedt ongekende mogelijkheden en maakt Delft extra aantrekkelijk. Dat is niet alleen van belang voor studenten en leraren, maar ook voor de groei en bloei van de gehele stad en alle Delftenaren."

5.U bent net als De Graaf medicus geworden…
"Ik heb in Leiden medicijnen gestudeerd en ben later in Nijmegen gepromoveerd. M'n specialisme, de gynaecologie, is een bijzonder veelzijdige discipline. Opereren om iemand te genezen, maar ook mensen gelukkig maken door een moeilijke bevalling tot een goed einde te brengen of bijdragen aan het opheffen van kinderloosheid."

6. Hoe zag uw werkzame leven eruit?
"Na mijn studie medicijnen ben ik teruggekeerd naar Delft eenvoudig omdat in het Reinier de Graaf Gasthuis een plek vacant was. Van 1971 tot 1996 heb ik in daar als gynaecoloog gewerkt. Daarnaast was ik (parttime) wetenschappelijk hoofdmedewerker bij het medisch-encyclopedisch instituut van de Vrije Universiteit in Amsterdam."

7. U heeft veel geschreven over uw vak…
"Veel publicaties over de geschiedenis van de geneeskunde en dan vooral over gynaecologie en verloskunde in tijdschriften en dergelijke. Maar ook, soms samen met anderen, een flink aantal boeken en boekjes. "

8. Tegenwoordig geniet u van uw rust?
"Nee, ik kom nog altijd tijd te kort. Ik schrijf nog volop. Ik werk nu aan een boekje over de Delftse 'eerbiedwaardige doktersvereniging Hipporcati Sacrum'. Die vereniging is in 1817 opgericht en bestaat dus 200 jaar."

9. En behalve schrijven…
"Ben ik onder meer vicevoorzitter geweest van 'de Griffioen', onbekend museum aan de Koornmarkt. Het herbergt een unieke verzameling oude medische en verpleegkundige instrumenten. De onbekendheid komt waarschijnlijk omdat je niet zomaar binnen kunt lopen. Het museum is uitsluitend op afspraak te bezoeken."

10. Wilt u nog iets kwijt aan onze lezers?
"De bloemenmarkt aan de Hyppolytusbuurt, die eeuwenlang heeft bestaan, is helaas verdwenen. We wonen in een stad met schitterende grachten, kerken, musea, etc. Laten we dat zo goed mogelijk beschermen."