Afbeelding

Hemd van het lijf: Willem van Oosten

vaste rubrieken

Timmerman/leraar Willem van Oosten (76) hoopt straks nog lekker te vissen in de nieuwe stadsgracht.

1. Waarom wil je voor Molen de Roos worden gefotografeerd?
"Als ik vanuit m'n huiskamer kijk, vraag ik me af wat die molen allemaal moet hebben 'gezien': de stedelijke bedrijvigheid, maar ook het werk van de boeren buiten de stadsmuren. Bij het bestraten van m'n tuintje heb ik zelfs een kanonskogel gevonden, die over de stadsmuur moet zijn geschoten."

2. Waar stond je wieg?
"Ik ben in het eerste oorlogsjaar geboren in de Hugo de Grootstraat. Je vraagt af hoe, maar ik weet nog dat m'n moeder me op een nacht in 1941 heeft opgepakt en we naar oma zijn vertrokken. De Kogelgieterij werd gebombardeerd. Ik herinner me zelfs nog de lichtflitsen en de explosies."

3. Dat moet een angstige tijd zijn geweest…
"Zeker, maar ik ben er nog. In de hongerwinter had ik geen honger, wel véél trek. Op een dag zag ik allemaal uitgelaten mensen en begreep niet waarom: we waren bevrijd. Ook heb ik gezien dat een overbuurmeisje werd kaalgeknipt en een hakenkruis op haar hoofd kreeg geschilderd. Zo klein als ik was, ik wist dat dit verkeerd was."

4. Hoe zag je schoolloopbaan er uit?
"Ik heb zo'n 27 jaar op school heb doorgebracht. Nogal lang dus. Na de ambachtsschool naar de avondschool om het timmervak goed onder de knie te krijgen. Na m'n diensttijd heb ik 15 jaar lang verschillende avondopleidingen gevolgd en zo vier onderwijsbevoegdheden behaald."

5. En je werkzame leven?
"Jarenlang als timmerman gewerkt. Onderhoud en verbouwingen, maar m'n hart lag vooral bij de restauratie van stadswoningen: een pand ontmantelen en met de originele elementen opnieuw opbouwen. Het mooiste vond ik de restauratie van een traptoren op de hoek Cameretten/Voldersgracht. Echt vakwerk dat veel bekijks opleverde. Van m'n 31-ste tot m'n 72-ste heb ik les gegeven in bouwtechniek op het Grotius en ROC Mondriaan."

6. Die verbouwingen leverden soms leuke vondsten op, begrijp ik…
"Veel fragmenten oud aardewerk, maar ook loden leidingen en goten. Dat was een leuke aanvulling op m'n karige salaris.Ik heb tientallen oude Hollandse tegels gevonden, waaronder een heel bijzondere met een pornografische afbeelding. Volgens deskundigen is het onmogelijk, maar ik heb die tegel echt."

7. Als ik burgemeester van Delft was...
"Dan zou ik het terrassenbeleid ruimhartiger toepassen, niet zo benepen en op de cm nauwkeurig. Muzikanten mogen van mij 's avonds langer spelen. Kortom, allemaal wat minder strikt. "

8. Bevalt het leven als pensionado?
"Ik sta om half zes op en rommel wat in huis. Half negen ga ik de deur uit: boodschappen doen, stukje fietsen of een wandelingetje, zo nodig doe ik wat klusjes voor m'n kinderen. In het weekend drink ik een biertje in het café. Een wat ledig bestaan misschien, maar het bevalt mij uitstekend."

9. Nog ergens spijt van?
"Er waren kansen die ik niet heb gepakt. In de jaren vijftig had ik de mogelijkheid naar Australië of de VS te gaan. Had ik moeten doen. Ik heb nooit een netwerk opgebouwd. Ook dat had ik misschien wel moeten doen, maar volgens een collega ben ik daar te solitair voor."

10. Wil je nog iets kwijt aan onze lezers?
"Volgens mij is het goed als Trump gaat praten met Poetin. Overleg zal zeker spanning wegnemen."