Afbeelding

Hemd van het Lijf - Hans Buskes

vaste rubrieken

Hans Buskes studeerde scheikunde, maar werd vervolgens journalist en voorlichter. Tegenwoordig is de 58-jarige Delfgauwenaar vooral druk in de weer met mindmaps.

1. Waarom wilde je hier, aan de Pim Beukema Tafel in De Sjees, worden gefotografeerd?
"De Sjees is mijn stamkroeg. Ik kom hier vaak, onder meer om kranten te lezen. Hier is ook het idee voor mijn boek over mindmaps ontstaan. Verder ben ik in de zomer van 2011 aan deze tafel door Pim Beukema geïnterviewd voor het paginagrote artikel in Delft op Zondag. Een bizar lang interview. Ik dacht dat het over mindmaps zou gaan, maar het ging ook over mijn jeugd en mijn tijd bij het college. Ik was benieuwd wat hij hiervan zou maken. Daar ben ik nog steeds benieuwd naar, want niet lang na het interview, nog voordat hij het had uitgewerkt, overleed hij."

2. Wat is een mindmap?
"Wat je met een mindmap doet, is dat je heel veel informatie visualiseert in een soort spinnenweb-achtige structuur, waarin de sleutelwoorden goed geordend staan. Mindmaps leiden tot meer creativiteit, meer overzicht en daardoor een beter inzicht. Door tekst en beeld te gebruiken breng je informatie sneller over en het blijft langer hangen."

3. Mogen we je een mindmapgoeroe noemen?
"Ja, al gebruik is dat woord zelf liever niet. Maar ik doe het al heel lang en het boek dat ik erover schreef verkoopt nog steeds goed.

4. Toch dacht je, toen je klein was, vast niet dat je later iets met mindmaps wilde doen...
"Nee, al heb ik ook geen idee wat ik toen wel wilde worden. Maar tijdens mijn studie scheikunde moest ik eens een tentamen maken over een boek van 1500 pagina's. Ik moest toen iets verzinnen om die 1500 pagina's op één pagina te ordenen. Dat lukte. Ik heb het tentamen gehaald."

5. Je was hoofd communicatie van de gemeente. Hoe kijk je hierop terug?
"Als je ruim twee jaar lang met Bas Verkerk meeloopt, dan merkt je pas hoe ontzettend vol de agenda van een burgemeester is en hoe ontzettend veel zo iemand voor de stad doet. Verkerk heeft veel goeds voor Delft gedaan. Ik heb in die tijd veel van de bestuurder Bas Verkerk geleerd."

6. Wat heb je van 'm geleerd?
"Dat een goed bestuurder zich onttrekt aan de zichtbaarheid en dat uitkomsten van nuttig werk vaak veel later pas zichtbaar worden."

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Dan zou ik een mindmapper inhuren, al is het maar voor een dag in de week. Zo krijg je meer creativiteit en dat zorg voor beter beleid."

8. Heb je ook tips voor het voltallige Delftse bestuur?
"Ik lees overal dat Delft kennisstad wil zijn. Delft is ook een stad vol mensen met enorm veel kennis, maar gebruik die dan ook. Delft is pas een kennisstad als Delft de kennis in de stad gaat gebruiken. Dat gebeurt nu nog te weinig. Te vaak wordt binnen de muren van het Stadskantoor beleid gemaakt."

9. Je komt uit Venlo en bent na enige omzwervingen in Delft beland. Wat trekt je zo aan in Delft?
"Ik denk dat Delft één van de mooiste steden van Nederland is, ook qua kracht en potentie. Het is een stad met ontzettend veel mogelijkheden."

10. Hoe zou een mindmap van jouw leven eruit zien?
"Poeh, toch wel iets over mijn roots, want je roots bepalen veel. Over Limburg. Limburgers zijn hele open, sociale en communicatieve mensen die goed kunnen vertellen. Verder zouden chemie, mijn promotie, journalistiek en communicatie erin staan. Die aspecten lijken een vreemde combinatie, maar het staat allemaal met elkaar in verbinding. Tijdens het maken van een mindmap worden zulke verbanden duidelijk."