Afbeelding

Delvenaar in Beeld: Maarten van Nieuwkerk

vaste rubrieken

- Wat ben je hier aan het Gashouderpad aan het doen?
"Ik ben op weg naar een huisbezoek bij een cliënt van GGZ Delfland."

- Waarom?
"Ik ben werkzaam voor het FACT-team van GGZ Delfland. Dat staat voor Flexible Assertive Community Treatment: een vakterm voor het ambulant begeleiden van mensen die te kampen hebben met psychische problemen, vaak in combinatie met een verslaving."

- Hoe ben je bij dit team gekomen?
"Ik ben ervaringsdeskundige. Ik ben drie keer opgenomen geweest met een psychose. Twintig jaar geleden kreeg ik de diagnose schizofrenie. Mede dankzij medicatie heb ik mijn ziekte nu goed onder controle. Ik schrijf er veel over, onder andere op mijn eigen website www.maartenvn.nl."

- En nu gebruik je jouw ervaringen weer om anderen te helpen.
"Ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om te accepteren dat je zo'n aandoening hebt en dat je het zonder medicijnen en de juiste begeleiding niet in de hand kunt houden. Dat schept een vertrouwensband. Ik doe dit werk nu sinds 2010. Ik was de allereerste ervaringsdeskundige die GGZ Delfland inzette, nu zijn het er inmiddels zeven."

- Heb je onlangs nog iets leuks gedaan?
"Ik ben met mijn stiefzoon naar het Truckstar Festival op het TT Circuit in Assen geweest."

- Welke actualiteit raakt je?
"Ik heb er moeite mee dat ouderen en kwetsbaren in de samenleving tegenwoordig weggezet worden als mensen die de samenleving veel geld kosten. Dat vind ik niet eerlijk."