Afbeelding

Dubbel Delft

vaste rubrieken

Het is één van de mooiste grachten, het Oude Delft. Dat komt ook door de fraaie panden die het water omringen. Het Wapen van Savoyen aan de Oude Delft 169 is sinds 1957 in gebruik bij de Gemeentelijke Archiefdienst Delft. Het pand heeft een bewogen geschiedenis.

Het was ooit het woonhuis van de rijkste Delftenaar, maar is ook kazerne en school geweest. Op 28 november 1564 kocht Jan Peris Buzijn een erf met enige opstallen. Enkele maanden later kreeg hij toestemming van de burgemeester om op dit perceel nieuwbouw te plegen. Het werd een huis van stand: de voorgevel kreeg een voet van blauwe arduinsteen. Buzijn moest wel iets moois bouwen, want hij vestigde zich in een voorname buurt met vooraanstaande families. Nu was Buzijn zelf ook niet de minste: hij was getrouwd met jonkvrouw Elisabeth van Dinter. In 1568 kreeg hij van alle Delftenaren de hoogste belastingaanslag. Niet vreemd, gezien zijn enorme vermogen. Hij had dat vergaard als houder van banken van lening van Delft en Rotterdam.

Over Buzijns verblijf in Delft zijn enkele pittoreske details bekend. Zo deed hij in 1568 mee aan de loterij ten bate van het Gasthuis, waarbij hij zelfs enkele prijzen won. In 1589 kwam het huis op een vervelende manier in het nieuws: de dienstmaagd Geertje Jansdochter van Schiedam verdronk in de regenton. Buzijn overleed tussen 1595 en 1599. Zijn erfgenamen verhuurden Het Wapen van Savoyen enkele jaren aan twee Engelse textielhandelaren. Het huis had toen tien haardsteden of stookplaatsen.

In 1601 werd het pand verkocht aan Dirck Brasser; ook hij was een vooraanstaand man, namelijk thesaurier van de stad Delft. Het huis bleef in de familie Brasser tot 1632. Toen ging het over aan de familie Boogaert, die er 120 jaar in zou wonen. Een makelaar zou het huis nu aanprijzen als 'een huis, erf, tuin met stalling en koetshuis, met tapijten, kamerbehangsels, schilderijen en spiegels voor de schoorstenen'. De prijs van het huis varieerde door de jaren. Van 20.000 tot zo'n 4000 gulden. De waardedaling heeft waarschijnlijk te maken met de schade die aan het huis was toegebracht tijdens de plundering van de stad door Haagse Oranjegezinden, in 1787.

Archief Delft, al jaren de huidige bewoner van het fraaie pand, is geopend op dinsdag tot en met donderdag tussen 09.00 en 17.00 uur.

Afbeelding