Afbeelding

Hemd van het Lijf

vaste rubrieken

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

(foto: Herman Zonderland)

Freek Zonderland (23) maakte samen met Richard Valk de film Rode Gordijnen, die op het Spaanse filmfestival Villamayor de Cine tot beste buitenlandse film en tot publieksfavoriet werd benoemd.

1. Waarom wilde je hier, in het voormalig badhuis aan de Professor Krausstraat, worden gefotografeerd?
“Omdat hier mijn studio is. Voor mijn werk kom ik overal in Nederland en zelfs in het buitenland. Beelden schieten doe ik meestal op locatie en het monteren doe ik regelmatig bij klanten, maar dit is mijn thuisbasis. Dit is voor mij een heel inspirerende omgeving en anderen ervaren dat ook zo.”

2. Heb je altijd al iets met film gehad?
“Niet echt, maar mijn vader is fotograaf en een groot deel van zijn vrienden zijn dat ook. Bij mij ging het pas echt spelen toen we op de middelbare school voor CKV en bij een uitwisseling filmpjes moesten maken. De organisatie van de Kerstvolkszang zag ons en vroeg of we dit wilden filmen. We hadden hier geen ervaring mee, maar hebben gewoon ‘ja’ gezegd.”

3. Toen had je de smaak te pakken?
“Ja, het beviel ontzettend goed. Ik wist dat bij DOK camera’s en regiesets te leen waren. Ik heb er via De Nieuwe Amateur een cursus gevolgd en kwam in contact met Eppo van Nispen tot Sevenaer, dat was geweldig. Bij de cursus viel het Eppo op dat ik wel heel enthousiast was. Daarna heb ik veel hand- en spandiensten bij DOK gedaan en veel geleerd.”

4. Wanneer is filmen van een hobby naar een baan overgegaan?
“Tijdens mijn middelbare schooltijd heb ik dus veel bij DOK gedaan en nadat ik uitgeloot werd bij de filmacademie, ben ik kunstacademie gaan doen. Dat vond ik helemaal niks. Na twee maanden heb ik me ingeschreven voor de studie filosofie. Tijdens mijn eerste tentamenperiode kreeg ik via DOK een opdracht voor architectenkantoor Mecanoo in Denemarken. Ik heb het tentamen niet gemaakt en ben mijn hart achterna gegaan.”

5. Waar heb je de inspiratie voor Rode Gordijnen vandaan gehaald?
“Ik ben niet de regisseur, maar de cameraman en producent. Ik heb met Richard Valk, iemand met zeer veel regie-ervaring samen mogen werken. Toen Eppo bij DOK vertrok zei hij tegen zijn opvolgster Margot Nicolaes ‘Dit is Freek en je moet hem helpen’. Zij bracht me in contact met Richard en we zijn samen gaan werken aan de Entertainment Experience. Omdat die samenwerking zo goed beviel kwamen we op het idee om samen een korte film te maken.”

6. Waarom denk je dat hij met je wilde werken?
“Ik had wat van mijn werk laten zien en kies in mijn werk altijd voor een fotografische benadering van de film. Ik ben niet alleen gericht op het vertellen van het verhaal, maar probeer de vertelling intenser te maken door het creëren van sfeer.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
“... zou ik meer doen met de creatieve geesten die er in Delft zijn. We hebben bij het maken van de film om een financiële bijdrage van Delft Marketing gevraagd, maar die kregen we niet. Delft is in mijn ogen groots in haar kleinheid en dat is een geweldige inspiratie voor creatieve geesten. Daar kan de Gemeente meer mee doen.”

8. Wat is Rode Gordijnen voor een film?
“Het is een tragikomische film van exact vijftien minuten lang, die volledig in Delft is geschoten. In de film wordt niet gesproken: het verhaal gaat over een stel met een uitgeblust huwelijk, de man heeft zijn vrouw en zijn collega’s eigenlijk niets te vertellen heeft. Hij zit vast in een sleur, maar als hij op een dag via een omleiding naar zijn werk moet, verandert zijn leven voorgoed.”

9. Heb jij een idool in de filmwereld?
“Ik ben in mijn benadering misschien meer fotograaf dan filmer. Ik ben fan van Erwin Olaf; de diversiteit in zijn werk spreekt me ontzettend aan. Ook vind ik Alex van Warmerdam een heel groot kunstenaar. Het leuke aan het hebben van Nederlandse helden is dat ze relatief tastbaar zijn.”

10. Heb je nog idealen voor de toekomst?
“Door de razendsnelle ontwikkelingen en de globalisering afgelopen decennia is er een enorme toename aan informatie, meningen en dilemma’s. De wereld is super complex en wordt alleen maar ingewikkelder. Ik hoop met de dingen die ik in de toekomst mag maken iets bij te kunnen dragen aan hoe mensen de wereld zien, hoe ze in het leven staan en welke keuzes ze maken.” (AdW)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12