Afbeelding

Hemd van het Lijf: Iris Euser

vaste rubrieken

Editie: Week 1, Jaargang 23 |

Iris Euser (27) is gezinsmaatje bij het gezin van Mahmuda Akter Rita (26) via ' Humanitas Home-Start' van Humanitas, dat op zoek is naar nieuwe gezinsmaatjes.

1. Waarom wilde je hier, bij het gezin waar je maatje bent, worden gefotografeerd?
Iris: “Omdat ik hier sinds afgelopen zomer wekelijks langskom als gezinsmaatje. Ik ben sinds twee jaar actief als vrijwilliger bij Humanitas en dat bevalt goed.”

2. Hoe ben je op het idee gekomen om gezinsmaatje te worden?
Iris: “Ik had mijn studie pedagogiek afgerond en het was lastig om een baan te vinden. Toen ik een advertentie van Home-Start zag, heb ik direct contact opgenomen. Ik kon al snel beginnen.”

3. Wat betekent het feit dat Iris gezinsmaatje is bij jullie?
Rita: “Ik heb hier niet veel vriendinnen en Iris maakt me wegwijs in de buurt. Zo weet ik nu bijvoorbeeld waar de speeltuintjes en parken in de buurt zijn. Verder kletsen we veel en dat helpt bij het aanleren van de Nederlandse taal. Ook kan ik bij haar terecht als ik praktische vragen heb over mijn dochtertje. Als Iris geweest is, ben ik blij.”

4. Wat doen jullie bijvoorbeeld samen?
Rita: “Als het lekker weer is, gaan we vaak naar buiten en dan doen we wat ik wil. Iris heeft me geholpen bij het leren fietsen. Soms gaan we naar een park, soms naar de stad of naar de bibliotheek. Dat doen we met onze dochters die even oud zijn.”

5. Is het leuk om een gezinsmaatje te zijn?
Iris: “Het is heel leuk en geeft veel voldoening. Het fijne is ook dat we beiden jonge moeders zijn. Door heel simpel naast iemand te staan, kun je zo'n verschil maken. Daarbij zie ik hoe het er in Rita's gezin aan toegaat en kijk ik op een andere manier naar mijn eigen normen en waarden.”

6. Op welke manier dan?
Iris: “Rita had pas bijvoorbeeld veel gekookt en ging bij de buren langs om eten te brengen. Daar kan ik nog wat van leren. Verder praten we ook over het opvoeden van kinderen. Daarbij vertel je niet met een opgeheven vingertje hoe het moet, maar leer je van elkaars aanpak en ideeën en kun je desgewenst tips geven.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
Iris: “... zou ik proberen me onder de burgers te begeven en zo te ontdekken wat er leeft. Dat zou ik doen bij mensen uit verschillende bevolkingsgroepen. Onbekend maakt vaak onbemind, terwijl het zo leuk is om van elkaar te leren. Ik zou proberen medemenselijkheid voor te leven.”

8. Aan welke eisen moet je voldoen om gezinsmaatje te worden?
Iris: “Je hoeft geen professional te zijn, maar moet wel affiniteit hebben met kinderen en gezinnen. Je kunt ingezet worden bij Nederlandse gezinnen, maar ook bij gezinnen uit andere culturen. Ervaring met opvoeden is altijd gewenst. Als ondersteuning voor de gezinsmaatjes worden intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Daar leer je andere vrijwilligers kennen en kun je ervaringen uitwisselen en elkaar tips geven.''

9. Is het gezinsmaatjesschap te combineren met je andere bezigheden?
Iris: “Zelf werk ik niet; dat maakt het wat makkelijker. Veel andere vrijwilligers hebben een baan en gezin. Voor hen blijkt het ook goed te doen: soms is het een beetje puzzelen, maar het lukt altijd wel om een moment in de week te vinden.”

10. Is er nog behoefte aan gezinsmaatjes?
Iris: “Zeker, er staan in Delft en Rijswijk gezinnen op een wachtlijst die heel goed een maatje kunnen gebruiken. Voor geïnteresseerden is er een cursus. Verder kunnen zij informatie vinden op www.home-start.nl of www.humanitas.nl. Daarnaast kun je de coördinator mailen via home-start.delft-rijswijk@humanitas.nl of bellen met 06 125 610 90. Dat is zeker de moeite waard, want het is hartstikke mooi en dankbaar werk.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12