Afbeelding

Hemd van het lijf - Tien vragen aan Hans Mostert

vaste rubrieken

Hans Mostert (62) is voorzitter van de Delftse Voedselbank en had het hier rond de feestdagen erg druk mee

1. Waarom wilde je hier, bij de Immanuëlkerk, worden gefotografeerd?
“Omdat het hier zo’n tien jaar geleden is begonnen. Stadsdiaken Hans van Bemmel en dominee Kees Maas namen vanuit de diaconieën van de kerken het initiatief voor een voedselbank. Inmiddels is dit het distributiecentrum en hebben we naast dit uitdeelpunt nog vier andere uitdeelpunten, waarvan één in de Adelbertkerk, één in de Hofkerk, één in Pijnacker en één in Nootdorp.”

2. Hoe bent u zelf bij de Voedselbank betrokken geraakt?
“Toen ik een jaar of vier geleden uit het arbeidsproces raakte, wilde ik niet op mijn luie kont zitten en ben ik rond gaan kijken wat ik verder wilde. Ik werd benaderd voor een bestuursfunctie bij de Voedselbank en dat zag ik wel zitten. Mijn eerste grote taak was om de banden met de nieuwe eigenaar van de Immanuëlkerk aan te halen, zodat we de faciliteiten mochten blijven gebruiken. Toen dat gelukt was ben ik aangebleven, nu als voorzitter.”

3. Hoeveel klanten heeft de Delftse Voedselbank ongeveer?
“Momenteel maken zo’n tweehonderdtachtig huishoudens gebruik van onze diensten. We hebben wel gemerkt dat het aantal klanten het afgelopen jaar fors is toegenomen. Waarschijnlijk komt dat doordat hun reserves op zijn. Je merkt dat het voor veel klanten een laatste uitweg is, omdat ze het zelf anders echt niet meer redden.”

4. Kan iedereen gebruik maken van de diensten van de Voedselbank?
“Nee, we hebben een heel strikt toelatingsbeleid. Potentiële klanten moeten hun inkomensgegevens en bankgegevens van de laatste maanden overleggen met onze sociaal-financieel adviseurs. Die beslissen of de klant in aanmerking komt voor hulp en verwijst eventueel door naar andere instanties die hulp bieden. Die toetsing vindt elk kwartaal plaats en je ziet dat in de tussentijd ook al heel wat huishoudens uitgeschreven zijn.”

5. Hoe komt de Voedselbank aan haar goederen?
“Je weet dat er op verschillende plekken voedsel over is en wij proberen dat binnen te krijgen om het aan mensen die het goed kunnen gebruiken uit te delen. Zo belandt het niet in de prullenbak. Wij proberen in contact te komen met partijen die voedsel over hebben en vaak kloppen zij ook zelf bij ons aan. We hebben wel een aanmoedigingspremie van de Gemeente maar geen subsidie en dat is ook goed.”

6. Hoe kunnen particulieren de Voedselbank helpen?
“Dat kan bijvoorbeeld door voedsel dat over is naar ons te brengen of door acties op te zetten om geld voor de voedselbank op te halen. De laatste weken zag je bijvoorbeeld regelmatig dat mensen hun kerstpakket brachten en er komen regelmatig mensen spullen brengen. Hierbij is het zo dat we het liefst houdbare producten hebben. Iets dat vereist is, is dat de goederen binnen de houdbaarheidsdatum zijn en dat de verpakkingen nog niet geopend zijn.”

7. Als ik burgemeester van Delft was, dan…
“Laat ik voorop stellen dat de burgemeester met een College en een gemeenteraad te maken heeft, dus dat zijn wil geen wet is. Verder vind ik dat hij het goed doet, maar als ik hem was zou ik nagaan hoe het kan dat, in een land met één van de beste sociale zekerheidsstelsels in de wereld, nog steeds mensen aangewezen zijn op de Voedselbank. Ik zou onderzoeken hoe je dit op gemeentelijk niveau kunt voorkomen.”

8. In hoeverre omarmt Delft haar Voedselbank?
“Je ziet dat de bevolking heel betrokken is bij de voedselbank en dat is heel mooi. Dat wordt extra duidelijk op een avond waarop de barmannenkalender wordt gepresenteerd, maar je ziet in de dagelijkse praktijk dat particulieren, horeca, bedrijven, scholen en Lionsclubs zich inzetten door voedsel of geld binnen te brengen. Het leuke is dat we onszelf bedruipen met behulp van de samenleving en dat wij als voedselbank een doorgeefluik zijn.”

9. Hoe kijkt de Voedselbank tegen de steun uit de Delftse horeca aan?
“Dat is natuurlijk heel fijn. De Voedselbank is in eerste instantie een initiatief vanuit de kerk. Het is je Christelijke plicht om anderen te helpen. Hoe de horeca de stichting CouvertExtra heeft opgezet is heel mooi en aansprekend. Vaak zijn de pakketten die we aanbieden redelijk eenzijdig en de horeca levert wekelijks voor alle pakketten iets bijzonders dat we zelf mogen bepalen. Ook hieruit blijkt dat de Voedselbank niet alleen meer kerkelijk gebonden is, maar breed in de samenleving gedragen wordt.”

10. Hoe ziet u de (nabije) toekomst van de Voedselbank?
“Het ideaalbeeld is natuurlijk een samenleving waarin geen Voedselbank nodig is. Ik verwacht echter dat in 2013 nog meer huishoudens bij ons zullen aankloppen en ook die zullen we natuurlijk helpen.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12