Afbeelding

Even bellen met - Rosa Schwarz

vaste rubrieken

Editie: Week 26, Jaargang 20 |

Afgelopen weken hingen overal in de stad vlaggen met schooltassen uit. Ook bij Rosa, die met drie tienen slaagde voor het gymnasium op het Grotius College.

- Gefeliciteerd! Heb je hard moeten leren of komt dit je aanwaaien?
“Niets komt je aanwaaien. Ik heb gewoon moeten studeren; hoe blijft het anders in je hoofd hangen? Maar het is niet zo dat ik al mijn tijd aan school besteed. Ik roei ook, spreek regelmatig met vrienden af en ik geef bijles. Ook tijdens de examens ben ik een aantal keer weg geweest voor roeiwedstrijden en trainingen. Dat was fijne afleiding van al dat leren.”

- Had je zo'n fantastisch resultaat verwacht?
“Ja, ik stond er goed voor toen ik de centrale examens inging. Vooral de tienen voor wiskunde verbaasde me niet. Dat vak gaat me goed af. Ik vind het leuk om aan een opgave te puzzelen tot ik bij het antwoord kom. Ik geef ook bijlessen in dit vak. De tien voor Latijn kwam wel onverwacht. Ik was er namelijk niet zo verschrikkelijk goed in, maar toén kregen we een nieuwe lerares. Zij is heel optimistisch en duidelijk. Daardoor ging het echt zo veel beter. “

‘DIE TIEN VOOR LATIJN VERBAASDE ME’

- Hoe reageerden je ouders en klasgenoten?
“Mijn ouders zijn natuurlijk supertrots. Veel van mijn klasgenoten - en vooral mijn vrienden - zijn verbaasd maar toch heel blij voor mij. En natuurlijk, als je met zulke cijfers slaagt, vinden ze je soms een studiebol.”

- Dat komt vast door de zesjescultuur in Nederland... Wat vind je daarvan?
“Ik werk liever voor achten en negens. Ik vind het een fijn gevoel als je opdrachten ook echt kunt oplossen. Als je vragen kunt beantwoorden zonder twijfel dan is dat beter dan ongeveer of maar wat proberen. Ik wil het gevoel hebben dat al dat leren iets heeft achtergelaten. Dat je echt iets kunt. Wel vind ik dat iedereen de lat voor zichzelf mag bepalen. Wie met een zesje tevreden is, haalt het toch ook?”

- Nu komen natuurlijk eerst de examenfeestjes en de schoolvakantie. Wat ga je daarna doen?
“Ik ga wiskunde studeren in Leiden.”

- Niet in Delft?
“Nee, wiskunde in Delft is technischer. Dat lijkt me minder leuk dan de meer praktische en theoretische richtingen van de Universiteit in Leiden. Ik weet nog niet precies wat ik na mijn studie wil worden. Ik ben er echter van overtuigd dat als je een studie kiest die je leuk vindt, je later ook in een geweldige baan belandt.” (LT)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12