John Stals (links) en Uma (rechts), met haar veertien maanden één van de jongste fans van de Oranje Leeuwinnen. (foto: Jesper Neeleman)
John Stals (links) en Uma (rechts), met haar veertien maanden één van de jongste fans van de Oranje Leeuwinnen. (foto: Jesper Neeleman)

Van Saenredamstraat staat als twaalfde vrouw achter de OranjeLeeuwinnen

sport

DELFT - Speelt het Nederlands elftal een eindtoernooi, dan kleuren hele straten en wijken oranje. Nu de OranjeLeeuwinnen een EK in eigen land spelen, zien we nergens oranje. Behalve in de Van Saenredamstraat.

Initiatiefnemer is John Stals. Hij is decaan op de TU van beroep, maar is in zijn vrije tijd veel met zijn leefomgeving in de weer. Het leverde hem al de bijnaam 'de burgemeester van de straat' op. En ook nu nam hij het initiatief deze straat in het Westerkwartier te versieren. "Afgelopen zaterdag hadden we hier een straatbarbecue", vertelt John Stals. "Dat hebben we aangegrepen meteen de straat te versieren. Dat doen we ook altijd als het Nederlands elftal speelt. Dan kijken we ook samen naar de wedstrijden."

John Stals kan geen reden bedenken om de straten, nu met het EK voor vrouwen, níet oranje te laten kleuren. Toch versiert niemand z'n straat. In de Van Saenredamstraat kostte het hem niet veel moeite z'n buren te overtuigen om mee te laten doen en delen in de feestvreugde. "Het was even een berichtje in onze straat-app en het was meteen van: hoppa! Het was even doorpakken en voor we het wisten was de hele straat versierd." Tot genoegen van John Stals. "We moeten als twaalfde vrouw achter de oranje dames staan", vindt hij.

De bewoners van de straat hebben nog niet samen naar de wedstrijden gekeken. "Wellicht later, als ze verder in het toernooi zijn. Ze speelden zondag tegen Noorwegen hartstikke goed, dus ik geloof dat ze best ver kunnen komen. Damesvoetbal zit duidelijk in de lift." Hij hoopt dat andere straten in Delft en het hele land nu het voorbeeld van de Van Saenredamstraat volgen. Lachend: "Wie weet zit ik over een tijdje bij Jinek in de uitzending. Te vertellen over de hype die ik heb ingezet."

Leuk
Wat er leuk is aan het versieren van je straat? "Het gezamenlijke. Het community-gevoel", antwoordt John Stals. "Je directe omgeving is toch de plek waar je het meeste bent. En door dit soort processen, zoals samen je straat versieren, leren mensen elkaar weer kennen. Dan weet je opeens van wie je, mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld een trap kunt lenen. Zo gaat het hier ook." Bovendien is het zo dat het, gezien de matige resultaten van het Nederlands (mannen)elftal, wel weer even kan duren voordat je je huis of straat kan versieren. "Maar in 2022 worden we weer Wereldkampioen", zegt Stals. Tot het zover is, vestigt hij zijn hoop op de OranjeLeeuwinnen. Aan hem zal het niet liggen.