Moeder en zoon Lida en Martin Born, drijvende krachten achter het G-voetbal bij dvv Delft. (foto: Jesper Neeleman)
Moeder en zoon Lida en Martin Born, drijvende krachten achter het G-voetbal bij dvv Delft. (foto: Jesper Neeleman)

'Geweldig om die gasten bezig te zien'

sport

DELFT – Op het terrein van Dvv Delft nemen zesentwintig G-teams het op zaterdag 6 mei tegen elkaar om tijdens een groot G-toernooi. Dat is zo leuk, dat iedereen het zou moeten komen bekijken, vindt de organisatie.

Dvv Delft is momenteel nog de enige Delftse voetbalvereniging met G-teams in de gelederen. De familie Born zette dit zo'n zes jaar geleden op en organiseerde toen ook voor het eerst een toernooi voor G-teams. De eerste editie deden zes voetbalteams mee. Volgende week zaterdag zijn het dus zesentwintig jeugd- en seniorenteams. Martin Born, hoofdtrainer van de G-teams van Delft, hoopt dat het toernooi dit jaar meer publiek trekt dan voorgaande edities. "Het is echt geweldig om die gasten bezig te zien", vertelt Born. "En het toernooi wordt echt een happening." Buiten de wedstrijden is er bijvoorbeeld ook muziek van dj's Knaap & Noot. Balkunstenaar Tim Steenks zal het publiek op mooie trucjes trakteren. Martin Born en zijn vader en moeder Peter en Lida Born steken veel tijd en moeite in het G-voetbal bij dvv Delft. En dat doen ze maar wat graag. "Je krijgt er heel veel voor terug", zegt Martin Born. "Ze zijn er altijd elke training en doen 100 procent hun best. Als een training niet doorgaat hebben ze er de rest van de dag de pest in." En ja, natuurlijk gaan sommige dingen wat andere dan bij reguliere voetbalteams. "Ze kunnen niet zo goed tegen verandering. Dus houden we bijvoorbeeld altijd dezelfde kleedkamers en rugnummers aan." Lida Born merkt op dat de spelers uit Delft, maar ook uit allerlei omliggende gemeentes komen. Ze snapt wel waarom. "We hebben een goede naam en dat gaat van mond tot mond", vertelt ze. "Want naast voetballen organiseren we elk seizoen allerlei leuke activiteiten als een barbecue, we gaan bowlen, bingoen en spelen altijd een wedstrijd tegen de selectie."
Martin Born neemt zijn taak als trainer serieus. Want wie denkt dat ze met de G-teams gewoon maar wat aanrommelen, vergist zich. "Zo geef ik ze onder meer techniektraining. Mooi om dan te zien hoe ze elke week weer beter worden. Ja, natuurlijk ben ik als trainer dan hartstikke trots. Maar ze vinden het leuk ook heel leuk dat ze steeds beter kunnen voetballen." Hopelijk leidt dit alles ertoe dat de beker, groter dan de Champions League en Wereldbeker bij elkaar, dit jaar in de eigen kantine achterblijft. Deze bokaal is groot qua formaat en ook groot in lelijkheid, maar de deelnemers doen er die dag alles aan om 'm te bemachtigen. Wie daar getuige van wil zijn is van harte welkom. De jeugdteams komen vanaf 09.00 uur in actie. De seniorenteams volgen 's middags. Voorzitter Ries van Dam reikt de prijzen uit, rond 16.30 uur komt het toernooi weer ten einde. De toegang is gratis