Henk Lukassen en de organisatie van de Delftse 16-23 competitie beleven, ondanks enkele tegenslagen, ontzettend veel plezier aan het organiseren van het toernooi. (foto: Roel van Dorsten)
Henk Lukassen en de organisatie van de Delftse 16-23 competitie beleven, ondanks enkele tegenslagen, ontzettend veel plezier aan het organiseren van het toernooi. (foto: Roel van Dorsten)

16-23 competitie heeft de toekomst, net als de talenten

sport

DELFT - De RODI Media/DSW Zorgverzekeraar 16-23 competitie nadert haar ontknoping. De meeste clubs speelden afgelopen week hun laatste poulewedstrijden en binnen een maand wordt duidelijk wie de halve finales bereiken.

Ondanks een stroef begin, kan commissielid Henk Lukassen terugkijken op een mooie competitie. "Uiteindelijk gaat het erom dat voor jonge spelers de stap naar het seniorenvoetbal makkelijker wordt om te zetten. Het doet me dan ook deugd om te zien dat veel clubs ervoor kiezen om A- en B-junioren mee te laten spelen, aangevuld met een enkele speler uit het tweede of het eerste. In vroegere jaren speelden veel clubs met het tweede elftal. Dat is nu veel minder het geval."

"WE DOEN HET VOOR DE CLUBS"
Toch kende de competitie een valse start. Al na de eerste ronde trok DHC haar elftal, uit onvrede met de arbitrage tijdens het duel tegen Oliveo, terug uit de competitie. "Dat is ontzettend jammer, zeker als je ziet hoe dat is gelopen. Als organisatie moet je dan snel schakelen. Toevallig trok DVC rond die tijd haar elftal terug vanwege personele problemen. Met Laakkwartier en Velo hadden we twee ploegen die stonden te trappelen om in te stromen. Dit hebben we aan de deelnemende clubs voorgelegd en die waren het er unaniem mee eens. Inspraak van de clubs vinden we belangrijk, want daar doen we uiteindelijk alles voor."
Binnen de organiserende commissie, die verder bestaat uit Guus Heemskerk, Dick van der Kooij, Nico van Velzen en Roel van Dorsten, is Lukassen verantwoordelijk voor de scheidsrechters. "Dat is best puzzelen, want per speelronde hebben we acht scheidsrechters nodig. Daarbij kan ik putten uit een pool van elf en willen er vier, als het écht nodig is, bijspringen. Pas heb ik zelf nog een wedstrijd gefloten, omdat ik de puzzel niet af kreeg."
Het incident met de arbitrage bij DHC aan het begin van de competitie was niet het enige. "Onlangs is Velo met nog een kwartier te spelen weggelopen in de wedstrijd bij Full Speed, omdat ze het niet met de arbitrage eens waren. Uiteindelijk is daar een passende maatregel genomen, maar het is natuurlijk jammer dat zo'n situatie zich voordoet. Ook al ben je het nog zo oneens met de arbitrage, weglopen doe je niet. Dat doe je in de competitie ook niet."

"HET PUZZELEN IS LEUK"
Al met al overheerst het plezier bij Lukassen. "Want het puzzelen is ook eigenlijk heel leuk en als je de clubs hoort, zijn ze nog steeds blij met de competitie. Voorlopig kunnen we dus zeker door." Als het aan Lukassen ligt, treedt 'zijn' DHL ook weer terug in de competitie. "Maar dit jaar hebben we daar helaas de spelers nog niet voor. Gelukkig loopt de jeugdafdeling sinds een paar jaar als een tierelier en kunnen we over een aantal jaar weer meedoen."
Als het aan de deelnemende verenigingen ligt, verschilt de opzet van de competitie met die van het afgelopen en het huidige seizoen. "Vanuit de verenigingen is er de vraag gekomen om evenwichtigere competities samen te stellen. Daarom denken we nu na over een systeem met een A- en een B-poule, waarbij je uit de B-poule kunt promoveren naar de A-poule en vanuit de A-poule kunt degraderen naar de B-poule. Vervolgens spelen de nummers 1 en 2 uit de A-poule om het kampioenschap. Op deze manier is het voor iedereen leuker en is het, als een sterkere lichting zich aandient, aantrekkelijker om tegen gelijkwaardige ploegen te spelen."
Voorlopig nadert de huidige competitie zijn einde. "Deze week zijn de laatste poulewedstrijden gespeeld, maar er staat nog een aantal inhaalwedstrijden op het programma. Als die gespeeld zijn, gaan we snel op zoek naar een datum voor de halve finales, die we hopelijk in april kunnen spelen."