Raymond Hogervorst houdt de ontwikkelingen in het amateurvoetbal nauwlettend in de gaten en is blij dat hij in zijn winkel aan de Nieuwe Langendijk nog veel oude bekenden tegenkomt. (foto: Roel van Dorsten)
Raymond Hogervorst houdt de ontwikkelingen in het amateurvoetbal nauwlettend in de gaten en is blij dat hij in zijn winkel aan de Nieuwe Langendijk nog veel oude bekenden tegenkomt. (foto: Roel van Dorsten)

Hoe gaat het met Raymond Hogervorst?

sport

DELFT - Raymond Hogervorst (51) won in de jeugd van RVC bij Ajax en speelde jarenlang als spits bij Full Speed.

Beginnen met voetballen deed Hogervorst bij DHC. "Ik kwam er via dokter Pijl terecht. Je kon er vanaf je zesde al komen voetballen. Competitie spelen mocht bij Delft, waar mijn vader Gerard manager was, echter eerder. Ik ging daar spelen, tot ik als C-junior door Louis Krikke werd gevraagd om bij RVC te spelen. Daar zat ik in een sterk elftal, in de B-jeugd wonnen we zelfs van Ajax. Verder stond bij ons thuis alles in het teken van voetbal. Mannen als Chris Kronshorst, Hans Dorjee, Aad de Mos en Dick Jol waren vaak bij ons thuis te vinden."

- Toch speelde je er nooit in het eerste...
"Nee, want bij een verjaardag van mijn oom Frans, die trainer was bij Full Speed, vroegen de spelers die er waren of ik daar niet wilde komen voetballen. Dat deed ik en daar heb ik nooit spijt van gehad."

- Met wie speelde je zoal?
"In een elftal met onder anderen Frans Hogervorst, Marcel Besse, Ronald Verhaar en Henk Flier. Ik kwam er als jongste in een goed lopend elftal binnen en we werden kampioen. Ik scoorde zelfs de winnende tegen de Valkeniers. Met ome Frans als trainer was het altijd lachen, gieren brullen, maar als er geknokt moest worden, deden we dat voor elkaar."

- Hoe was de sfeer?
"Fantastisch, maar we bewaakten de hiërarchie ook. Als iemand op zondag twee keer scoorde en op dinsdag niet kwam trainen, gaven John van Vliet en ik hem op donderdag een koekie. Wel was het altijd lachen. Na een avondwedstrijd tegen DHC bij min tien in de sneeuw kwam Frans met cognac de kleedkamer in. Verder presteerden we ook: we kwamen ver in de Haagsche Courantcup en in de 16-23 competitie, die door Pleun van Vliet werd opgezet. We hebben veel mooie momenten meegemaakt."

- Kan je een voorbeeld geven?
"Als Piet Mangert tijdens een trainingsavond aankwam, lag de training even stil om hem gedag te zeggen. Toen hij ernstig ziek was, wilden we met vier jongens een Full Speedboeket brengen. Zijn familie zei dat hij al dagen niet op hen reageerde. Toen zijn zoon zei dat 'zijn jongens' er waren en we binnenkwamen schoot hij omhoog. Niet veel later overleed hij. Ik krijg er nog kippenvel van."

- Ga je nog weleens bij Full Speed kijken?
"Daar heb ik naast mijn eigen zaak geen tijd voor, maar ik hou alles bij. Als ik naar de voetbal ga, kijk ik bij Scheveningen, waar mijn schoonzoon Björn Bénard keept. Ik praat veel met hem. Hij snapt het spelletje en over voetbal raken we nooit uitgepraat."