Rogier van Damme (links) in actie tijdens de met 35-22 gewonnen wedstrijd tegen de Delftse studenten. (foto: SJM PHotography)
Rogier van Damme (links) in actie tijdens de met 35-22 gewonnen wedstrijd tegen de Delftse studenten. (foto: SJM PHotography)

Het bevalt RC Delft uitstekend in de eerste klasse

sport

DELFT – De mannen van Rugbyclub Delft eindigden al twee seizoenen op rij bovenin de eerste klasse. Voorwaartse Rogier van Damme ziet het niet gauw gebeuren dat zijn club op een nóg een niveau hoger mee kan draaien.

Toen hij op 8-jarige leeftijd begon met rugbyen bij RC Delft, kende de club maar een handjevol jeugdleden. "We vormden toen samen met spelers nog drie clubs in de regio één team", weet de inmiddels 32-jarige Delftenaar nog. Dat is nu wel anders. RC Delft heeft 120 jeugdleden en heeft in alle leeftijdscategorieën een team.
Het vlaggenschip promoveerde twee terug naar de eerste klasse, het één na hoogste niveau. Ze werden als promovendus vervolgens knap derde. Vorig jaar eindigde ze op de tweede plek. De play-offs waren echter geen succes. "Het niveauverschil tussen eerste klasse en ereklasse is heel hoog", weet Van Damme. "Het zijn teams met buitenlandse spelers. Zeker bij de topploegen zit het tegen semi-profs aan."
Ook RC Delft kreeg twee jaar geleden plots een buitenlandse aanwinst: de Argentijn Pablo Helguera. "Een geweldige spelverdeler die onder meer in Frankrijk op hoog niveau heeft gespeeld. Hij is nu onze captain en maakt ons allemaal beter." En waar RC Delft in het verleden nog weleens kampte met een smalle selectie, is dat anno 2016 wel anders. "Daarom denk ik dat we ook dit jaar weer sterker zijn dan vorig jaar. We zijn bovendien allemaal weer een jaartje verder. Ons seizoen is geslaagd als we wederom bij de top 3 eindigen. Voor mij persoonlijk komt daar nog bij dat ik boven de Delftse studenten wil eindigen."
Jarenlang was Van Damme teamcaptain. Dat leek zijn trainer toen een goed idee, omdat Van Damme zelfs voor een contactsport als rugby weleens wat fanatiek handelde. Maar dat was vroeger. "Ik ben nu iets ouder en wijzer." Tegenwoordig is Pablo Helguera de teamcaptain. "Daardoor hoef ik me minder bezig te houden met randzaken en kan ik komend seizoen lekker rugbyen."