Ploegleider Giel van Buuren, aanstormend talent Ed Kalders, Manfred Bavelaar, modepopje Hans Kouffeld, Arjan Langstraat en vrijwilliger Henry de Vrede. (foto: Koos Bommelé)
Ploegleider Giel van Buuren, aanstormend talent Ed Kalders, Manfred Bavelaar, modepopje Hans Kouffeld, Arjan Langstraat en vrijwilliger Henry de Vrede. (foto: Koos Bommelé)

Wielerclub Maatje Meer viert eerste jubileum op toepasselijke wijze

sport

DELFT – De Delftse Wielerclub Maatje Meer (WCMM) vierde vorig weekend het eerste jubileum.

"We zijn uit de alcohol ontstaan", legt Manfred Bavelaar, voorzitter van de club, uit. Een groepje mannen dat elkaar weleens zag en sprak bij Wijnbarron kwam vorig jaar deze tijd op het idee een keer samen te fietsen. "Een ritje van twintig kilometer. Het stelde niks voor. Maar we vonden het zo gaaf, dat we het vaker wilden doen. We hebben meteen WCMM opgericht." Die club mannen van rond de 50 jaar oud maakte sindsdien een stormachtige ontwikkeling door. Steeds meer mannen haakten aan, de af te leggen afstanden werden steeds langer en het tempo steeds hoger. Ze trainen drie keer per week. "We worden steeds fanatieker. Vorige week zaterdag hadden we vanwege het 1-jarig jubileum een geweldig feest, met een barbecue en een zangertje en zo. Dus hadden we dag erop allemaal een katertje. Toch gingen we trainen. Het was windstil, dus wilden we een gemiddelderecord rijden." Dat lukte. "Want we hebben dus 33,5 kilometer per uur gereden, over een afstand van 60 kilometer. Mooi om te merken dat een groep mannen, die elkaar kent uit de kroeg, steeds fanatieker wordt." Dat is niet zonder gevolgen. "Ik merk zelf dat ik me lekkerder voel nu ik drie keer per week sport."
Bovendien is het gewoon heel erg leuk en gezellig, vindt Bavelaar. "Niet dat ik van mannen hou, maar je bent tijdens een training met een groep mannen en samen zien we af en samen lachen we. Zonder ingewikkeld gedoe of contributie. We spreken af in het Kalverbos en ter plekke bedenken we waar we heen gaan fietsen. Verder hebben we alleen een Facebook-pagina - en dat is het." Ze begonnen met z'n drietjes, maar koersen nu al geregeld met vijftien man. Zonder reclame te hebben gemaakt. "We hebben een hele gave ploeg mannen. We fietsen door weer en wind. Als ik niet fiets, voelt dat als verraad. Je bouwt bovendien qua conditie iets op, als je even niks doet, zwakt dat snel weer af. Je merkt het ook aan de jongens die net drie weken op vakantie zijn geweest, die fietsen vervolgens achteraan in ons peloton." Het is niet dat ze, nu ze zo'n sportief leven leiden, nooit meer in de kroeg komen. "Want Wijnbarron is ons clubhuis. Het enige verschil is dat we hier nu alleen nog maar over fietsen praten, en niet meer over vrouwen." Wie eens met WCMM mee wil fietsen, is welkom. Ze vertrekken elke zondag om 10.00 uur vanuit het Kalverbos.