'Superleuk te zien dat hij zo presteerde'

sport

DELFT – Tom Dumoulin reed in één week tijd twee tijdritten in een pak dat uitvoerig bij de TU Delft is getest. Wouter Terra, promovendus bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, kijkt tevreden terug.

Voor Terra begon de Tour de France al lange tijd geleden, was het afgelopen jaar was hij druk met onderzoeken hoe de luchtweerstand van Tom Dumoulin kan worden verkleind. Hiervoor werd een 3D geprinte mannequin van hem getest in de windtunnel van de TU Delft. Hier werden talloze metingen verricht en significante verschillen opgemerkt.
-Hoe volg je zo'n rijdrit?
Wouter Terra: "Ik heb het gewoon voor de tv zitten kijken. Omdat je eraan hebt meegewerkt, is het super leuk om te zien dat hij zo goed presteerde. Vorige week vrijdag, toen hij de tijdrit won, was dat fantastisch. Wat we hoopten, gebeurde. Na afloop feliciteerden we elkaar. Ondanks dat hij afgelopen donderdag tweede werd, denk ik dat hij het uiteindelijk heel goed heeft gedaan."
-Bovendien was er veel aandacht voor jullie onderzoek…
"Het is denk ik voor de TU Delft in het algemeen goed dat wat hier gebeurt, bekend raakt bij het grote publiek. Met zo'n concreet onderwerp als dit wordt goed duidelijk wat de toegevoegde waarde van onderzoek is. Dat is mooi."
-In hoeverre was jullie onderzoek van toegevoegde waarde?
"We hebben onderzocht welke stoffen het beste werken om de weerstand zo laag mogelijk te houden. De grootste verschillen bedroegen 1,5 procent in weerstand. Met die langere tijdrit van 37,5 kilometer scheelt dat zo'n 10 tot 15 seconden. Hij won met een minuut verschil, dus had ook zonder ons pak gewonnen, maar soms is het verschil kleiner dan een seconde. Dan is zo'n pak van enorme grote waarde."
-Kijken andere ploegen het kunstje nu niet af?
"We houden ons onderzoek niet geheim. Iedereen kan opzoeken en zien wat is gedaan en ons kopiëren. Maar wij gaan samen met Team Giant-Alpecin verder met ontwikkelen. Als concurrentie dit pak namaakt, hopen wij voor de komende Tour alweer een pak te hebben dat nog beter is."