Afbeelding

Sportschool Tim Kool is het middelpunt van de Europese taekwondo-top

sport

Editie: Week 23, Jaargang 21 |

Maxime de Wit deelt haar tegenstander in de finale een rake trap uit (foto: Marijn Abbenhuijs)

DELFT - Sportschool Tim Kool organiseerde in De Viergang in Pijnacker de Holland Cup, het grootste taekwondo-toernooi van Europa. Delft op Zondag was zaterdag 1 juni te gast om te zien hoe groot Delftenaar Tim Kool in de taekwondo-wereld is en kreeg daarnaast een indruk van het talent van Maxime de Wit uit Delfgauw.

“Lidia Post was lerares bij onze sportschool”, legt Tim Kool uit als hem wordt gevraagd naar het ontstaan van het succes. “Zij wilde graag een toernooi organiseren. Ik wilde dat wel doen, maar dan moest het wel op een goede manier gebeuren. Wij zaten toen met een aantal van onze sportschool bij de Nederlandse selectie en wisten hoe een goed toernooi in elkaar zit. We hadden ook meteen een aantal ideeën. De ‘masters’ stonden toen wat sceptisch tegenover onze ideeën. Ze dachten dat het ons allemaal nooit zou lukken. Maar alles lukt als je het echt wil. Wij waren vanaf het begin duidelijk en wilden een toernooi organiseren dat groter en beter was dan het EK of het WK. In het begin gaat dat natuurlijk best lastig, maar we komen met de organisatie heel veel bij elkaar en brainstormen goed.” De sleutel van dit resultaat is volgens Kool een combinatie tussen het vermogen te vernieuwen en zijn naamsbekendheid. “Ik hou ervan te vernieuwen. Zo is dit toernooi het enige met een verhoogd podium en breng ik het in beeld met een helikopter en GoPro- camera’s op de helmen van de taekwondoins. Dat zie je nergens anders. Daarnaast helpt het natuurlijk dat ik een grote naam heb binnen de sport en is het organisatieteam van dit toernooi het beste dat er is.”

Intussen loopt Maxime de Wit al een tijdje heen en weer. De kersverse Europees Kampioene op het onderdeel teamsparren is zenuwachtig voor haar toernooi. “Dat ben ik eigenlijk altijd wel, maar nu misschien nog iets meer omdat het hier in Pijnacker is en ik voor het eerst in een andere gewichtsklasse uitkom”, is ze eerlijk. “Ik heb veel krachttraining gedaan sinds het EK en weeg nu 61,5 kilo. Dat betekent dat ik niet meer mag uitkomen in de categorie lichter dan 60 kilo. Ik spar straks in de gewichtsklasse onder de 65 kilo. Dat kan een voordeel zijn omdat die zwaardere meiden misschien wat minder snel en beweeglijk zijn dan ik, maar daarentegen hebben ze misschien wat meer kracht. Ik heb zelf ook genoeg kracht, dus ik ben niet bang voor ze.”

Als op het hoofdpodium de halve finales van het mannentoernooi onder de 78 kilo zijn begonnen, is Corine Kool aandachtig toeschouwer. Ze laat haar werk in de organisatie even links liggen voor een mooi affiche. “Collin Adolfs, die je links ziet, was vroeger de pupil van Henry Bloks aan de rechterkant”, vertelt ze. “Adolfs komt uit Nijmegen, vlakbij de Duitse grens en een tijdje geleden is hij overgestapt naar de Duitse selectie. Het is dus bijzonder dat ze nu tegenover elkaar staan.”

Nadat Collin Adolfs het toernooi heeft gewonnen komt de kans om Maxime de Wit op het hoogste podium aan het werk te zien dichterbij. Terwijl de finale voor meisjes lichter dan 55 kilo tussen twee Europese kampioenen wordt uitgevochten is de Delfgauwse onbereikbaar voor haar omgeving. Maxime huppelt druk heen en weer met muziek in haar oren en reageert niet meer op de mensen die haar vragen willen stellen. Een tijdje later krijgt ze eindelijk de kans om voor eigen publiek het toernooi te winnen. In de finale moet wel worden afgerekend met de Europees kampioen uit Noorwegen en dat blijkt een hels karwei. Maxime loopt vanaf het begin achter de feiten aan, verliest en wordt tweede. Daarmee kan ze achteraf tevreden zijn. “In principe ging het best goed”, analyseert ze. “Ik had in de finale meer in te brengen dan ik had verwacht. Ik keek van tevoren best tegen haar op en was bang dat ik kansloos was. Uiteindelijk heb ik aardig mijn eigen spel te kunnen taekwondoën. Wel is duidelijk waaraan ik moet werken, want ik had het conditioneel erg lastig. Mijn conditie moet een stuk beter.” (MA)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12