Hartstikke mooi dat rugby een Olympische sport is geworden

sport

THOR-rugbysters Pien Selbeck (links) en Kitty Vloemanshebben al heel wat interlands achter hun naam.

DELFT – Pien Selbeck en Kitty Vloemans zijn blij. Rugby is sinds vorige week vrijdag officieel een Olympische sport en de twee rugby-speelsters van THOR zijn al jaren een vaste waarde in de Nederlandse selectie.

En zo komt de ultieme droom van iedere sporter, meedoen aan de Olympische Spelen, opeens wel erg dichtbij. Althans, voor Kitty Vloemans kwam het goede nieuws eigenlijk net iets te laat. Ze speelde sinds 1997 tegen de honderd interlands, maar Vloemans is inmiddels 36 jaar, ze heeft een gezin en geen kruisbanden meer. “Dus dat wordt een beetje moeilijk". Toch vindt ze het fantastisch dat haar favoriete sport vanaf 2016 een Olympische sport is. Het is overigens niet het ‘gewone’ rugby met vijftien spelers dat straks in Rio de Janeiro wordt gespeeld, maar het ‘sevens rugby’. Dat is een snellere variant waarbij elk team met zeven spelers op het veld staat. “Het is een heel snel, tactisch en technisch spelletje”, weet de 25-jarige Pien Selbeck. “Er komt veel kracht bij kijken. Alle elementen die rugby tot zo’n mooie sport maken zitten erin.” 

- Hoe goed is Nederland, internationaal gezien, in sevens rugby?
Selbeck: “Op het vorige WK werden we twaalfde, op het laatste EK werden we derde. Daar deden alle grote rugbylanden aan mee. We behoren met de Nederlandse dames tot de top van Europa.”
Vloemans: “Maar andere landen zullen zich er nu ook mee gaan bemoeien.”
Selbeck: “Als een land als Duitsland de kans krijgt om naar de Spelen te gaan, dan grijpen ze die natuurlijk met beide handen aan. Net als Nederland, maar daardoor krijg je wèl meer concurrentie.” 

- Hoe goed zijn jullie er zelf in?
Selbeck: “Dat is moeilijk om over jezelf te zeggen...” 

- Oké, hoe goed is Kitty, vind je?
Selbeck: “Ze heeft spelinzicht en veel ervaring. Ze weet op het veld de juiste dingen te zeggen te zeggen en is heel beweeglijk. Kitty is moeilijk om te tackelen. En als je op je vijfendertigste nog een WK speelt, dan zegt dat wel iets over je karakter en je doorzettingsvermogen. Wat dat betreft is ze wel een voorbeeld voor me.” 

- En hoe goed is Pien?
Vloemans: “Pien is hartstikke sterk, ze heeft ook ontzettend veel doorzettingsvermogen. Ze blijft maar gaan en ze is echt in staat om een tegenstander uit te schakelen. Ik speel graag met haar samen.” 

- Waar moet je goed in zijn als je goed wilt zijn in Sevens rugby?
Vloemans: “Het is een heel ander spel. Je speelt zeven tegen zeven. Het is dan belangrijk dat je snelheid hebt en goed kan tackelen. Als je een tackle mist, heb je vaak meteen een tegendoelpunt.”
Selbeck: “Je hebt daarnaast een andere conditie nodig. Het is meer interval-conditie. Met fifteens rugby sta je meer te wachten. Met sevens wacht je nooit. Je doet een tackle, staat op, doet nog een tackle en dan sta je weer op. Je moet daarnaast echt beschikken over snelheid en je moet beweeglijk zijn. Je moet iemand op het verkeerde been kunnen zetten.” 

- Hoe vind je het dat je opeens kans maakt op deelname aan de Olympische Spelen?
Selbeck: “Het lijkt echt een droom. Ik heb ook op niveau gejudood, toen bestond er ook een mogelijkheid dat ik ooit de Spelen zou halen, maar dat is er niet van gekomen. M’n motivatie was weg. Toen ik ging rugbyen, heb ik er nooit bij stilgestaan dat dat ook ooit een Olympische sport kon worden.” 

- Je hebt nog zeven jaar om je erop voor te bereiden. Hoe ga je dat doen?
Selbeck: “Ik moet heel blijven. De voorbereiding moet ook vanuit de Rugbybond komen. Maar om nu al te zeggen: Over zeven jaar ben ik erbij, nee. De EK’s en WK’s die ik heb gespeeld waren hele mooie momenten, maar de Olympische Spelen lijken me het allermooiste.” (JN)
 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12