Afbeelding

Sandow-kroniek wordt almaar completer en dikker

sport

Editie: Week 36, Jaargang 20 |

Hier staan uiterst links en uiterst rechts respectievelijk Henk van Slinger-land en Bep Jansen. Laatstgenoemde was op dat moment zelfs kampioen van Nederland. Maar,wie staat er met de halter boven zijn hoofd?

DELFT - Piet van der Kruk, gewichtheffer, kogelstoter, discuswerper en krachtsportmens in hart en nieren, is ook auteur van een uniek boekwerk over het krachtsportverleden van Delft e.o. waarin de oudste krachtsportvereniging van Nederland, het Delftse Sandow, zo’n prominente plaats inneemt.

Eerdere publicaties in Delft op Zondag bezorgden Van der Kruk via lezers van deze krant meerdere bijzondere foto’s en gegevens. Het boek werd gedoopt tijdens de receptie van het vorig jaar 115 jaar bestaande Sandow en is inmiddels een ‘bestseller’. Piet is bezig aan de derde herziene druk, en verrijkt deze met nog meer gegevens en oude foto’s. Een beetje hulp kan hij wederom gebruiken. Kijk daarom naar de twee foto’s en kijk of u antwoord kunt geven op de daarbij horende vragen.

“De publicaties in Delft op Zondag leverden veel reacties op”, bevestigt Piet van der Kruk. “Zelfs nog maandenlang nadruppelend. Een voorbeeld. Wat te denken van Simon Hanswijk, een gepensioneerde kleinzoon van een vroegere Delftse krachtsporter. Vanuit zijn woonplaats Winterswijk kwam Simon bij mij thuis langs met een stapel fotoboeken. Dit leverde een aantal prachtige foto’s op. Anderzijds kreeg ik ook vragen van (klein)kinderen over de sportieve prestaties van hun (groot)ouders. Deze heb ik vrijwel allemaal kunnen beantwoorden. Van vragende partij was ik op een gegeven moment dus ook een gevende. Meerdere mensen gelukkig makend.”

Over de bij dit artikel afgedrukte foto’s zegt hij: “Tot het uitbreken van de oorlog waren de verenigingsavonden van Sandow in de gymzaal van de Joost ’t Hooftschool aan de Rotterdamseweg. Deze zaal werd na de bezetting van Delft door de Duitsers gevorderd en daardoor stonden de Delftse krachtsporters met al hun ijzer en worstelmatten op straat. Een onbewoonbaar verklaarde woning aan de Scheepmakerij bracht uitkomst. Deze kon voor weinig geld worden gehuurd. De krachtsporters maakten de ruimte geschikt voor hun trainingen. Er werd zelfs een warme douche in aangebracht, wat in die tijd een huzarenstukje was. Helaas was de ruimte niet groot genoeg om de worstelmat uit te leggen. Voor het haltermateriaal was de ruimte groot genoeg. Dus werd er in de oorlogsjaren door de Delftse krachtsporters alleen aan gewichtheffen gedaan. De foto’s zijn in de oorlog gemaakt in de ruimte aan de Scheepmakerij. Ik zoek nog de namen van een aantal personen.” Wie kan Piet van der Kruk en Sandow helpen met de nog ontbrekende gegevens? Mail uw reactie dan naar e-mailadres redactie@delftopzondag.nl.

Voor de auteur Van der Kruk wordt het nu echt de laatste ronde, want, zo zegt hij: “Ik ben er nu echt helemaal klaar mee.” En dat is goed te begrijpen als je het boek leest, want om de kroniek zo compleet te krijgen, dat was absolute topsport.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12