Afbeelding

Staatssecretaris Klijnsma is enthousiast over Schoolsport en buurtsportvereniging Voorhof

sport

Editie: Week 12, Jaargang 23 |

Het bezoek van staatssecretaris Jetta Klijnsma (rechts) ging met de nodige vrolijke taferelen gepaard.

DELFT - Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken bracht onlangs een werkbezoek aan de Parkschool in Delft, waar de Schoolsport- en buurtsportvereniging Voorhof een dans en trefbal beweegactiviteit verzorgde. De staatssecretaris merkte op dat het zo fijn is voor kinderen om op deze manier mee te kunnen doen en te leren om samen in teams dingen voor elkaar te krijgen.

“De kinderen hebben zichtbaar veel plezier”, zei Klijnsma. In het gloednieuwe gebouw van de Parkschool en de Horizon, aan het Poptapark werd iedereen direct enthousiast van de dansende meiden. Het leek wel alsof ze de dans al maanden aan het repeteren waren. Niets was minder waar, ze zijn pas begonnen met dansen. “Ongelofelijk knap hoe die meiden dansen, maar ook de docent, zij stond als een huis!”, aldus de staatssecretaris.

Twee verdiepingen hoger, in de sporthal, speelde een andere groep kinderen onder leiding van de buurtsportcoaches een potje trefbal. En fanatiek dat ze waren! Mooi om te zien dat de kinderen er echt plezier in hebben. ‘Zo, dat zijn veel mensen’, merkte één van de jongens op die heel even tijd nam om op te kijken naar de staatssecretaris, de pers en alle andere gasten.

Na een rondje door de prachtige school zijn vertegenwoordigers van onder meer de Gemeente Delft, de scholen, sport en evenementen Haaglanden in gesprek gegaan en hebben zij op verzoek van de staatssecretaris hun succesformule toegelicht. “We zijn hier om de kunst af te kijken, dat smaakt naar meer. Maar wat is nu de succesfactor in Delft?”, vroeg Klijnsma zich af. Die informatie is niet alleen voor het ministerie interessant, maar ook voor Rita van Diel van NOC*NSF en Maartje Kunen van NISB, die vanuit de ondersteuningsstructuur Sport & Bewegen in de buurt ook een kijkje in de keuken mochten nemen.

Sport en Evenementen Haaglanden, die onder meer de buurtsportcoaches leveren in Delft, roemde de juiste infrastructuur in Delft. “Delft is jaren geleden begonnen met het maatschappelijk verantwoord verenigen en heeft daarmee voorgesorteerd op de succesformule van nu waarop de buurtsportcoaches en de sportimpuls projecten kunnen aanhaken. De kracht zit ‘m in de samenwerking in Delft, iedereen zit aan tafel met elkaar, de buurtsportcoach, verenigingen, welzijnswerk.” Vanuit de gemeente werd benoemd dat ze het belangrijk vindt de buurtsportcoaches de ruimte te geven in hun opdracht. “We definiëren uiteraard doelen, maar niet hoe die doelen behaald moeten worden. De buurtsportcoach kijkt zelf in de wijk wat ter plekke nodig is. Zo krijg je in verschillende wijken een verschillend plaatje.”

Heel intensief betrokken
In Voorhof is de school heel intensief betrokken. De staatssecretaris prees de organisatie van dit werkbezoek en waardeert de inzet van de school hierin enorm. “Het geeft de burger moed om te zien dat kinderen op deze manier gestimuleerd worden om te bewegen”, zei ze. Het schoolbestuur geeft ook aan dat je in wijk x soms een andere keuze maakt dan in wijk y. Op een school in een ‘welvarende buurt’ maak je andere keuzes dan op een school in een wijk waar mensen wonen met een lagere sociaal economische status, dan investeer je ergens anders in.

Er werd tijdens het bezoek van Klijnsma nog gesproken over het ‘grote gat’ voor de kinderen en hun ouders tussen ‘niet sporten of bewegen’ en ‘lid worden van een sportvereniging’. En hoe fijn het is dat het Jeugdsportfonds kan worden aangewend voor ouders die het niet zo breed hebben, maar hun kinderen wel willen laten sporten. Op de Parkschool is zelfs een coördinator die ouders kan helpen met het indienen van een aanvraag bij het Jeugdsportfonds. Het betrekken van ouders is belangrijk bij het in beweging brengen en houden van deze kinderen. Dat realiseren ook de buurtsportcoaches in Delft zich. Ook zij zijn in gesprek met ouders. Het concept van schoolsport- en buurtsportvereniging is juist drempelverlagend. Je begint hiermee klein en dichtbij. Vervolgens helpen buurtsportcoaches de kinderen en hun ouders met de stap naar een vereniging.

De staatssecretaris vond het erg prettig om zo op deze manier zo’n sportimpuls project jeugd in lage inkomensbuurten in praktijk te mogen bekijken. “We nemen zaken mee onder onze arm en kunnen ook echt zien dat onze voorzetten die we geven, helpen en dat jullie ze kunnen inkoppen!”

Samen
Schoolsport- en buurtsportvereniging Voorhof is een samenwerkingsverband van onder meer scholen en sportverenigingen. Samen bieden ze in de wijk, dichtbij en laagdrempelig, sportaanbod voor kinderen. De kracht van de aanpak is de betrokkenheid van ouders en andere volwassenen uit de wijk bij de Buurtsportvereniging.

De wijk Voorhof heeft een groot aantal inwoners  met een lage sociale economische status, evenals een zorgwekkend lage sportdeelname. Het aantal kinderen met overgewicht groeit en er zijn weinig sportaccommodaties of sportverenigingen in deze wijk. Reden genoeg voor de school om het initiatief te nemen om aan de slag te gaan met een Sportimpuls project Jeugd In Lage Inkomensbuurten.

KADER:
Zelf aan de slag?
Wil je zelf ook aan de slag met een Sportimpuls? Laat je dan eens inspireren door een inspiratiefilmpje Sportimpuls Jeugd in Lage Inkomensbuurten op het Youtube-kanaal van Sport & Bewegen in de Buurt. Tot 16 april 2015 is het mogelijk een Sportimpuls aanvraag te doen. Op de website www.sportindebuurt.nl is meer informatie te vinden over de Sportimpuls Jeugd In Lage Inkomensbuurten. Wie op zoek is naar kennis om te gebruiken bij de aanvraag of het project zelf, kan dit vinden op www.nisb.nl, in de themadossiers ‘sport en bewegen jeugd in lage inkomensbuurten’ en ‘ouders in de sport’. Meer weten over de Schoolsport- en buurtsportvereniging Voorhof? Bekijk dan de website www.zonmw.nl.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12