Afbeelding

Hoe hoog komt sport op de landelijke politieke agenda?

sport

Editie: Week 37, Jaargang 20 |

Tweede Kamerleden, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en topsporters, klaar voor hun openlucht sportdebat

DELFT – In Den Haag werd afgelopen woensdag het Parlementair Jaar op sportieve wijze geopend. De Kamerleden begonnen officieel aan hun nieuwe seizoen, hoewel ze natuurlijk vanwege de Tweede Kamerverkiezingen komende week allemaal al volop aan de bak zijn om zieltjes te winnen. Dat probeerden ze ook tijdens een debat bij die opening. Met stellingen als ‘Iedereen heeft recht op sport in de buurt’ en ‘Zorgverzekeraars moeten zich meer richten op preventie en daar ook in investeren’ waren de meesten het wel eens. Ook de Gemeente Delft liet zich zien tijdens de manifestatie, de ontwikkeling van het Delftse sportbeleid en de uitvoering daarvan trekt immer landelijke belangstelling en begint door de bundeling van de inzet van Gemeente, Platform Maatschappelijk Verantwoord Verenigen, de Sportbank en de Sportraad van Delft een duurzame vorm aan te nemen. Lokaal is ‘het sportmuntje’ gelukkig al lang gevallen. Het is dan ook niet voor niets dat Delft is genomineerd als Sportgemeente van het Jaar 2012.

Wat bleef hangen in de discussie van politici, het maatschappelijk middenveld en topsporters was of alle mooie woorden in de komende jaren ook omgezet worden in daden. Een klein zinnetje in een sportparagraaf van een politieke partij biedt daarvoor toch te weinig houvast. Het is de vraag of op landelijk niveau de alom erkende maatschappelijke waarde van sport niet in de theorie blijft hangen, en dat het handelen daarnaar in de praktijk niet achterblijft. Fiscale voordelen van sportverenigingen, versoepelen van regelgeving, en stimuleringsmaatregelen werden vlot afgewenteld op anderen, zoals gemeenten, organisaties en ouders. ‘Sport is goud, dat moet je verzilveren’ klonk het weliswaar stoer, maar de Zilvervloot voor sport is vooralsnog niet in zicht. Hoewel met een verhoging van het sportbudget door een hogere bijdrage uit de loterijopbrengsten een snelle geste gemaakt kan worden. Sportorganisaties wezen de dames en heren politici daar ook fijntjes op. Topsporters kregen de handen het meest op elkaar door simpel vanuit de praktijk te redeneren, met het voorbeeld van de huldiging van het nationaal hockeyteam na de Olympische Spelen: “Een jongetje dat om een handtekening vroeg zei dat hij nu ging sporten doordat hij ons op de Spelen had gezien.” Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is duidelijk. Ongetwijfeld heeft de Delftse stand op het Binnenhof daar ook een bijdrage aan geleverd!

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12